A domboldalak harcosa: elképesztő ültetvényes robot Szlovéniából

Ma már szinte minden hétre jut valamilyen robotizált újdonság, ezúttal a szomszésdos Szlovéniából, a PeK Automotive fejlesztésében. Az alapgépet szőlőültetvények és gyümölcsösök gondozásához fejlesztik, sőt még szüreteléshez kapcsolódó szállítási feladatokra is befogható. A tesztek idén januárban kezdődtek.


Az emberiség már sok ezer évvel ezelőtt is igyekezett termőre fordítani még a nehéz hegyi területeket is, ha a klimatikus viszonyok megfeleltek a növénytermesztésre. Nincs ez másképp napjainkban sem, sőt a világ élelmiszerigényének kielégítésre minden lehetőséget meg kell ragadni. Amíg nincs szükség teraszos művelésre, addig a gépesítés is könnyebb, bár a meredekebb rézsűk, hegyoldalak némileg szűkítik a bevethető kínálatot.

A szlovén gyártó – bár még egyelőre itt is prototípusról beszélünk – egy többcélú alapgépet igyekszik kifejleszteni, amely tél végétől, a szüret befejezésig alkalmazható. Nemcsak a sorköz, soralj gondozásban, hanem a szőlő- vagy gyümölcsszüretnél kiszállító eszközként szintén alkalmazható. Ugyanakkor kiváló kapaszkodóképességgel, stabilitással rendelkezzen és sáros talajon is magabiztosan közlekedjen. S természetesen nem feledkezhetünk meg a környezetbarát üzemeltetésről vagy gyártásról sem.

A roboteszköz nemcsak olcsóbb, mint egy traktor, de például automatikusan vízszintezi a rakfelületén levő vegyszertartályt vagy betakarításkor a rakományt. A vízszintezés miatt 20 százalékkal több rakományt képes szállítani, a kedvezőbb stabilitásból adódóan, mint egy hasonló méretű pótkocsi. Bizonyos feltételekkel még ültetvényen belüli személyszállításra szintén alkalmassá tehető.

A teljes elektromos hajtáslánc a zárt vázszerkezetben van, a gumihevederek felületi kialakítása öntisztuló, a járóművek laprugókkal kapcsolódnak a vázszerkezethez és biztosítják az egyenletes súlyelosztást is, növelve a görgők, a csapágyak és a heveder belső felületének élettartamát. A gép maximum 45 fokos, azaz 100 %-os emelkedőn is képes felkapaszkodni.

A tesztek alapján, a legjobb ültetvénytraktor sem tudtak 35 fokos emelkedőtől meredekebb terepen közlekedni. Maximális teherbírása 2 tonna sík terepen, de meredek hegyoldalon 1000 literes permetező tartállyal magabiztosan végzi munkáját. A gép maximum 14 üzemórára képes, nemcsak autonóm, de a tabletes távirányítás is lehetséges, valamint a „kövess engem“ üzemmód, amikor gépet kezelő személyt automatikusan követi, amikor megáll, a gép is megáll.

Forrás: www.slopehelper.com