A jövő egy karnyújtásnyira – ezeket az agrárrobotokat hamarosan Te is hazaviheted!

Agrárcélú robotok és a hozzájuk kapcsolódó technológiák nemzetközi seregszemléje.

AVO - corobotics

A növényvédelmi robot egyik része vegyszertartály, a másik része akkumulátor, míg a tetején levő napelemtáblák a folyamatos üzemmódot biztosítják, de természetesen hálózatról is tölthető. Mind a 4 kerék hajtott és kormányzott, okostelefonról is irányítható. A gyomirtást maximális precizitással célzottan, mikroadagokban végzi.

A robot működési sémája.
A robot működési sémája.

Bakus - VitiBot

Aki a francia szőlőművelő robot nevéből Bacchusra asszociált, jól gondolta. A gépek 2-féle méretben készülnek, ennek függvényében 1,6-2,2 méter magas ültetvény művelésére alkalmasak, minimum 1,1-1,3 méteres sortávolság esetén. Az összkerékhajtás és kormányzás itt is magától értetődő megoldás. Az abroncsozás 320/65 R 16 méretű, talajkímélő, csupán 0,9 bar nyomással. A 4 akkuegységet a kerekekhez közel helyezték el az egyenletes súlyelosztás és stabilitás érdekében. 40 vagy 60 kilowattórás csomag közül választhatunk, utóbbival 10 órányi folyamatos működés lehetséges.

A normál töltési idő 10 óra, de gyorstöltővel 2 óra is elég a 80 százalékos szinthez. Az üzemeltetési költség nem egészen 1 euró óránként. A Bakus S 3,5 m hosszú, 1,75 m széles és 2 m magas, tömege 2350 kg. A Bakus L 3,5 m hosszú, 1,95 m széles és 2,5 m magas, tömege 2400 kg. A maximális munkasebesség 6 km/óra, a gépet kettős GPS RTK-rendszer irányítja. A maximális emelkedő 45, az oldaldőlés 20 százalékos lehet.

A Bakus S 3,5 m hosszú, 1,75 m széles és 2 m magas, tömege 2350 kg
A Bakus S 3,5 m hosszú, 1,75 m széles és 2 m magas, tömege 2350 kg

Ceol – Agreenculture

A gép egy gumihevederes, hibridüzemű, dízel-elektromos minitraktor, amely szinte bármilyen eszközhöz alkalmas, amit elbír. Hossza 170 cm, a hevederszélesség 72-120 cm között fokozatmentesen állítható, míg a hevederszélesség 180 milliméter. A függesztőszerkezet teherbírása 300 kilogramm. A villanymotor teljesítménye 10 kilowatt (13,6 LE), a tápfeszültség 48 volt, igénybevételtől függően 60-90 perc a tisztán elektromos üzemidő. A maximális munkasebesség 6 km/óra.

Teljesen autonóm üzemmódú, de okostelefonról 100 méteren belül is lehet irányítani közvetlenül. Centiméter-pontossággal tud dolgozni a GNSS RTK / NRTK rendszereknek köszönhetően. Virtuális akadályérzékelővel és vészmegállító funkciós lökhárítóval is rendelkezik. A kijelölt munkaterület geo-fence határolású.

Ceol dízel-hibrid traktor
Ceol dízel-hibrid traktor

Dino - naïo

Ez nem más, mint egy önjáró kultivátor, kimondottan zöldségkultúrákhoz. A nyomtáv 150-200 cm között állítható, a munkaszélesség 120-160 cm, a sortávolság 15-50 cm közötti lehet. A gép 2,5 m hosszú, 1,3 m magas, tömege 800 kg, eszközök nélkül. Szintén elektromos meghajtású, összkerékhajtással és kormányzással. A maximális munkatempó 4 km/óra, napi 5 hektárt tud megművelni, a maximális üzemidő 10 óra. A munkát GPS RTK és kamera segíti, centiméter-pontossággal.

„Agrárdinó“ munka közben
„Agrárdinó“ munka közben

FarmDroid

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.A dán cég egyelőre egy géppel, az FD20-assal jelent meg, amely vetőgépként és kultivátorként egyaránt használható számtalan zöldségféle és cukorrépa esetében. Maximális munkaszélessége 3 méter, és egy gép 20 hektár megművelésére alkalmas. Sebessége 950-1100 méter/óra között szabályozható, az áramellátást napelemtáblák is pótolják. 8 százalékos emelkedőn és 5 százalékos lejtmenetig tud dolgozni, talajkondícióktól függően, és egy vetőtartály 6 literes.

Középre függesztett eszközökkel dolgozik, 4-8 aktív, illetve 8-4 passzív sor állítható be. Zajszintje 60 dB alatti. Önsúlya 950 kg, szerelékkel maximum 1050 kg lehet. 0-tól +40°C-ig alkalmazható, a tárolási hőmérséklet -10°C és +50°C között lehet. A gép fődarabjait több mint 10 év élettartamra tervezték.

A dán FrarmDroid FD20 munka közben
A dán FrarmDroid FD20 munka közben

Juliet és Lima a SwarmBot 5 szériából – SwarmFarm Robotics

A 2012-ben alapított ausztrál vállalkozás, mondhatni, az „öregebbek“ közé tartozik. Ők az egy alapgép, többféle alkalmazás hívei. Ellenben a dízel-hidraulikus meghajtás miatt kilógnak a sorból, igaz, az összkerékhajtás és kormányzás itt is egységes. Részleteket nem közöltek, de a Júlia a klasszikusnak mondható, széles szórókeretes permetezőfunkcióban jeleskedik, míg Lima a kaszálásban, rendsodrásban, de kisebb, 1 tengelyes műtrágyázót is vontathat. Továbbá az abroncsok cserélhetők a kívánt munkának megfelelően.

Az óriási földterületek miatt projektjük jellegzetessége, hogy legalább 4-5 gépet virtuálisan összekapcsolnak csatárláncban, de kb. 20-50 méterre egymástól.

Több gép koordinálása is lehetséges
Több gép koordinálása is lehetséges

OZ – naïo

Kicsi, de nagyon sokoldalú: talaj-előkészítés, vetés, gyomlálás, növénygondozás és kisebb szállítási feladatok. A GPS RTK által 25 mm pontossággal mozog a növények közt, minimális helyigénye a sorok közt 60 cm. Hossza 130, szélessége 47, magassága 83 centiméter. Tömege 150 kg, és 300 kilogrammot vontathat. Öszkerékmeghajtású és csúszó kormányzású, sebessége 1,8 km/óra. Egy feltöltéssel 8 órát üzemel, és óránként 1011 négyzetméter megművelésére képes.

Az OZ többcélú robot
Az OZ többcélú robot

Ted – naïo

Ezt a robotot szintén szőlőművelésre fejlesztették ki, 3-féle változatban gyártják, 180; 200; 235 cm ültetvénymagassághoz. A 4 méter hosszú gépek 1,35 vagy 1,8 m szélesek, 115 vagy 160 cm-es nyomtávval. Tömege 1,8 tonna, maximum 10 órán át működik egy feltöltéssel, 30 százalékos emelkedőket tud leküzdeni, maximális sebessége 6 km/óra, és napi 5 hektár megművelésére képes.

Művelési pontossága kevesebb mint 5 centiméter. Sokoldalú, ültetvény- és soraljgondozásra, műtrágyázásra és lombozatmetszésre egyaránt alkalmas.

Ted, „szőlősgazda“ 4 keréken
Ted, „szőlősgazda“ 4 keréken

WeLASER – egy európai uniós projekt

Egy 9 tagú konzorcium fejlesztése és eddigi munkája az egészséges és környezetbarát növényvédelemért. A lézert igen sokféle módon és sokféle célra lehet alkalmazni, még a gyomirtásra is. Elég elszomorító, hogy globálisan közel 130 millió tonnányi gyomirtó szerrel szennyezzük környezetünket mind a mai napig, pedig egyszerűen ki is lőhetjük a gyomokat szó szerint.

Egyelőre még prototípusról van szó, egy vontatott és egy első függesztésű változatban. Tény és való, hogy nemcsak környezetbarát, de költség- és energiahatékony megoldásról van szó. A növényzetet lézerszkennerek vizsgálják, az előre eltárolt adatok alapján ismerik fel a gyomokat és haszonnövényeket. A fedélzeti számítógépe kalkulál, hogy az adott sebesség alapján (a szkenner és a lézeres egység távolsága adott) mikor kell felvillantani a pusztító lézersugarat. A lézeres gyomirtó berendezés természetesen több sor szélességű is lehet.

Lézeres gyomirtó berendezés prototípusa, vontatott kivitelben
Lézeres gyomirtó berendezés prototípusa, vontatott kivitelben

ZTractor

Az egyesült államokbeli cég már három különböző típusú gépet is gyárt 2019 óta. Mindhárom gumihevederes, önjáró elektromos traktor, 3 pontos függesztőszerkezettel. Ezúttal a Bearcub 24 volt a középpontban, amely meghajtása és az eszközök működtetése is egyaránt elektrohidraulikus rendszerű.

A kardánkihajtás fix, 540-es fordulatú. Az akkucsomag 25 kilowattórás, lítium-ionos, a gép önsúlya 980 kg, maximális sebessége előre 24 km/ó, hátramenetben 4,8 km/óra. A gép hossza 120 cm, szélessége 101 cm, magassága 85 cm. Fokozatmentesen állítható nyomtávú, a hevederek közti távolság 65-150 cm lehet, a gumihevederek szélessége szintén választható 23-65 cm között, míg a szabad magassága 40 cm.

Bearcub 24 és hajtásrendszere
Bearcub 24 és hajtásrendszere