Átadták az első robottraktort az Egyesült Királyságban

Egy közel 2000 hektáros gazdaságban kezdte meg a munkát Anglia első robottraktora a Suffolk megyei Ipswich mellett. A munkagép egy Robotti 150D típusú robot, melyet a dán Agrointelli gyárt és fejleszt.

A farm egy részén organikus gazdálkodás folyik, ahol a felhasználható vegyszerek fajtája és mennyisége erősen korlátozott. A mechanikai gyomirtás idő és erőforrás igényes továbbá szezonális jellegű is. A mezőgazdaságban tapasztalható növekvő emberi erőforráshiány miatt döntöttek a farm tulajdonosai a jövőbemutató automatizáció mellett, mivel ez a munkagép napi 24 órában képes dolgozni, így már a növények korai növekedési fázisában képes ideális körülményeket teremteni számukra.

A robot április közepe óta dolgozik az angliai zöldségkultúrák gyommentesítésén, és ha beválik, további műveletekben is szeretnék kipróbálni a tulajdonosok. A gyártó tervei szerint az év végéig Európa szerte 50 hasonló robot fog a földeken munkálkodni.

A robottraktor vezérlést GPS technológiával és a járműre telepített érzékelők és fedélzeti számítógép segítségével oldották meg a dán fejlesztők. Az erőforrást két 75 lóerős Kubota dízelmotor biztosítja, melyek közül az egyik felel az energiaellátásért és a hagyományos három pont felfüggesztés üzemeltetéséért, a másik pedig a TLT tengely meghajtásáért.

Robotti 150D – fotó: Agrointelli
Robotti 150D – fotó: Agrointelli

Mindegyik motor külön-külön egy 110 literes üzemanyagtartállyal rendelkezik, mely megközelítőleg 24 órás üzemidőt biztosít motoronként. A traktor négykerék-meghajtású és alacsony össztömegű így nedvesebb talajviszonyok között is könnyen boldogul, valamint jelentősen csökkenti a talajtaposási károkat.

Nagyjából 10 perc alatt képes egy négyhektáros táblát feltérképezni és újabb 10 perc alatt elkészíteni a gyomirtáshoz szükséges útvonaltervet.  Az RTK rendszernek köszönhetően ezután képes minden egyes következő alkalommal ugyan azon az útvonalon nagy pontossággal végigmenni.

Három pont felfüggesztésnek köszönhetően különböző munkaeszközökkel szerelhető fel – fotó: Agrointelli
Három pont felfüggesztésnek köszönhetően különböző munkaeszközökkel szerelhető fel – fotó: Agrointelli

A földön található akadályokat, mint például villanyoszlop póznákat és táblákat az első programozáskor szükséges rögzíteni. A váratlanul felbukkanó új akadályok esetén a robot azonnal megáll, és interneten keresztül értesíti a tulajdonost, aki amúgy folyamatosan nyomon követheti az elvégzett munka mennyiségét és a gép állapotát (üzemanyagszint, várható befejezés) a számítógépe elől.

Forrás: Agroinform.hu