Első ránézésre ki nem találnád, hogy ez egy traktor

Első ránézésre ki nem találnád, hogy ez egy traktor

Különös autonóm robottraktort terveztek az olasz rizsföldekre.

A svájci ECO Process & Solution vállalt lerántotta a leplet első, Moondino névre keresztelt rizsföldi autonóm robottraktorát, amely fizikai gyommentesítésre és az ültetvény gondozására is képes. Az egyedülálló mezőgazdasági gép 2021 első felében mutatják be hivatalosan, majd 2022-ben már kezdődhet az értékesítés.

A robottraktor munkavégzés közben.
A robottraktor munkavégzés közben – fotó: www.futurefarming.com

A kisméretű, mozgékony, két nagy körmös fémkeréken gördülő robottraktor mechanikus gyomirtásra alkalmazható, közvetlenül vetés után, száraz- és elárasztott ültetvényen egyaránt. A nagy precizitású munkát GPS alapján végzi, de éjjel-nappal „látó”, nagy felbontású kamerával is fel van szerelve.

A robottraktor működési elve egyszerű, a felkavart, zavaros vízben a gyomnövények sokkal kisebb eséllyel tudnak fejlődni, növekedni. A két gömb alakú súly pedig sárba nyomhatja a gyomok hajtását. A traktor napi teljesítménye jelenleg körülbelül 1,21 hektár/nap, de folyamatosan tud dolgozni, mivel akkumulátorát a rászerelt napelemek folyamatosan töltik. Nincs szükség külön telepített töltőberendezésre.

A rizsművelő robot egészen a betakarítás megkezdésig alkalmazható. A tartós gyakorlati tesztek 2021 végéig tartanak, és elsőként Olaszországban kezdik meg az értékesítést, majd a többi európai országban is. A kalkulált vételár 25.000 euró körül alakulhat.

Forrás: www.futurefarming.com

További cikkek

Csak dőlj hátra és nézd, ahogy a robotfűnyíró dolgozik helyetted​

A robotfűnyírók világszerte több, mint 20 éves múltra tekintenek vissza, a magyar piacra 2004-ben érkeztek meg. Megjelenésük óta a robotfűnyírók piaca dinamikusan nő, a termékek a folyamatos technológiai fejlesztéseknek köszönhetően újabb felhasználóbarát funkciókkal bővülnek.

KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS 2020

A nagy sikerű PREGA Konferencia és Kiállítás rendezvény sorozat 2020-es állomásán ezúttal is a lehető legtöbb és leghasznosabb információk átadására helyezzük a hangsúlyt.

Megosztás itt: facebook
Rendezvény megosztása

Ha felmerült Önben bármilyen kérdés, forduljon hozzánk bizalommal a tusak.zita@prega.hu e-mail címen vagy hétköznap 08:00 – 16:30 között a +36 30 383 3506 telefonszámon.

Fizetési rendszer: