Bioszenzorokkal mérik a növények cukorszintjét a svéd tudósok

A Linköping Egyetem kutatói által fejlesztett bioszenzorokkal a növénytermesztők felvehetik a harcot a klímaváltozással.

A Linköping Egyetem kutatói olyan bioszenzorokat fejlesztettek ki, amelyekkel lehetővé vált a növényi szövetek mélyén a cukorszintek mérése. A tudósok szerint a szenzoroktól származó információk segíthetnek a gazdáknak abban, hogy a klímaváltozáshoz igazítsák a növénytermesztésüket – írja az Agrárszektor a Future Farming cikke alapján.

A szenzorral a növények károsítása nélkül lehet információkhoz jutni – fotó: Linköping egyetem/thor balkhed
A szenzorral a növények károsítása nélkül lehet információkhoz jutni – fotó: Linköping Egyetem/Thor Balkhed

A kutatók által kifejlesztett szenzor olyan organikus elektrokémiai tranzisztorokra épülnek, amelyeket be lehet ültetni a növényekbe, így azok károsítása nélkül tudnak információkat gyűjteni arról, hogy a cukorszintek változásai hogyan befolyásolja a növekedésüket. Az egyetem kutatói szerint az érzékelők akár két napon keresztül is folyamatosan, valós időben mérhetik a növények cukorszintjét.

Eleni Stavrinidou, a Linköping Egyetem Természettudományi és Technológiai Tanszéke Szerves Elektronikai Laboratóriumának docense szerint a szenzorok most még csak alapvető növénytudományi kutatásokra használhatóak, de a jövőben már alkalmasak lesznek arra is, hogy a gazdák optimalizálják velük a termelésüket, vagy hogy a növények minőségét ellenőrizzék.