A DJI bemutatta vadiúj okos permetező drónját

A DJI AGRAS T20 permetező drón digitális radar-rendszerrel, meghosszabbított repülési idővel, nagy hasznos teherbírással és cserélhető akkumulátorokkal veszi fel a harcot a kártevőkkel.

A drón maximális teherbírása 20 kg, más szóval egyszerre 20 liternyi permetezőszert vihet magával a levegőbe. Az optimalizált, 8 szórófej mintegy 20 százalékkal jobb hatásfokkal működik, vagyis ennyivel nagyobb területre elegendő a szóban forgó mennyiség. A drón maximum 7 méteres távolságból, magasságból tudja elvégezni a permetezést megfelelő hatékonysággal – írja a Future Farming.

Szivattyújának maximális teljesítménye 6 liter/perc, összesen 4 tömlőn át látja el a 8 szórófejet. A mennyiségi szabályozás automatikusan történik, a takarékosság és maximális hatásfok érdekében. A permetezési művelet a DJI AGRAS Smart Controller 2.0 programmal vagy DJI AGRAS alkalmazással hajtható végre. A permetező drón folyamatos működését a tartalék akkucsomag és póttartály segíti, amelyek leszállás után azonnal cserélhetők.

Érzékeli és kikerüli az akadályokat

A permetező drón digitális radar-rendszerrel rendelkezik, érzékel minden vízszintesen levő akadályt, valamint a domborzatot, azokat magától kikerüli. A radarrendszer védve van a permetszer és a víz ellen is, az IP67 szabvány szerint.

A permetező drón mellé egy 5,5 collos LCD kijelzős kezelőegység jár – fotó: DJI
A permetező drón mellé egy 5,5 collos LCD kijelzős kezelőegység jár – fotó: DJI

RTK helymeghatározás

Repülés közben, a szerkezet valós idejű és centiméter pontosságú pozíciókat rögzít és FPV kamrával, valamint két kereső fényszóróval is fel van szerelve. Így rossz fényviszonyok mellett is biztonságosam működtethető, akár a hozzá tartozó, 5,5 collos LCD kijelzős kezelőegységről, amely napsütésben szintén jól látható. Sőt, külső akkucsomag is csatlakoztatható hozzá, ezáltal szintén elősegítve a folyamatos munkavégzést.

Növény-egészségügyi megfigyelés

A drón azonban nemcsak növényvédelmi munkákra, hanem a növények és a termés állapotának felmérésre szintén alkalmas, a P4 multispektrális kamerájának köszönhetően. Így már előre ki lehet választani a védekezési módszert, a vegyszert és a fertőzöttség mértéke is felmérhető, hol szükséges több vagy kevesebb vegyszer kijuttatása. Ez szintén előre programozható.

3D repülési terv

A folyamatos munkavégzést a cserélhető külső akkumulátorok teszik lehetővé – fotó: DJI
A folyamatos munkavégzést a cserélhető külső akkumulátorok teszik lehetővé – fotó: DJI

A 3 dimenziós repülési terv nemcsak a domborzat, de a növényzet miatt is szükséges, főleg gyümölcsösök és lugas szerű ültetvények esetében. A Phantom 4 RTK helymeghatározáshoz a drón kezelője egy digitális térképen ki tudja jelölni a célterületet és meg tudja adni annak egyéb jellemzőit (növényzet, domborzat stb.). A „Gyümölcsös 3.0” üzemmódban, a 3D-s útvonal kijelölése során, minden egyes fa és lombozata meghatározásra kerül. Ezt követően a gazda már a munka előtt fel tudja mérni a védekezés hatékonyságát.