Dr. BORSICZKY ISTVÁN

borsiczky_istvan

Borsiczky úr a Tomelilla Kft. ügyvezetője. Intelligens szórófej rendszer prototípus sávpermetező rendszerekhez címmel tart előadást a július 21-ei PREGA Gyakorlati Napon. 

Miről szól az előadás?

A globális felmelegedés eredményeként egyre többször jelentkező szélsőséges tavaszi időjárás ritkán támogatja a tág térállású kultúrák eredményes, kevés kezelésen alapuló növényvédelmét, ugyanis hatástalanná teszi az alapkezeléseket, rákényszerítve a gazdálkodót a védekezés megismétlésére. Ugyanakkor 9 éven belül 50%-ra kell csökkentenünk a peszticidek a használatát. Talán ez az európai Zöld Megállapodás egyik legnagyobb kihívása.

Az egyik megoldást erre a problémára a mechanikai gyomirtással kombinált, sávpermetezéssel megoldott vegyszeres növényvédelmi technológia jelenti. Ez az integrált technológia egyre szélesebb körben terjed, amelyet a vegyszeres gyomirtás költségeinek és a környezet herbicid terhelésének csökkentése motivál. 

A technológia lényege, hogy a sorközművelő kultivátor megfelelő részeire szórófejeket szerelnek, amelyek két oldalirányból kezelik le a sorokban lévő gyomnövényzetet. A folyamat egy menetben megy végbe, a kultivátor gyommentesíti a sorközöket, ugyanakkor a sávpermetező szórófejekből kiáramló növényvédőszerek pedig a sorokban lévő növényekre jutnak. A 75 cm-es sortávolságra vetett kukoricában és napraforgóban a korai poszt- és poszt kezelések esetében a növényvédőszer költség egyharmadára, a 45 cm-es sortávolságra vetett cukorrépában és szójában pedig gyakorlatilag a felére csökkenthető. Nehezítő körülménynek számít, hogy a korai fejlődési fázisban levő növények fenológiájukban hangsúlyosan tükrözik vissza a táblán belüli változékonyságot, kihívásokat támasztva a növényvédő szakembereknek. A sávpermetezési technológia hatékonysága azonban korszerű mechatronikai megoldásokkal fokozható, amennyiben sikerül figyelembe venni a növények táblán belüli heterogenitását. 

A bemutatásra kerülő innováció a sávpermetezés környezetbarát technológiájának továbbfejlesztése, egy sávpermetezésre alkalmas intelligens szórófej rendszer prototípusa, mely emberi beavatkozás nélkül alkalmazkodik az állomány fenológiai állapotához. A felhasználandó növényvédőszer mennyiség helyspecifikus, okszerű kijuttatásával javulni fog a gazdasági tevékenység jövedelmezősége és a peszticid használat káros környezeti hatásai is jelentősen csökkenni fognak. 

Mit érdemes tudni az előadóról?

Dr. Borsiczky István Agrármérnök, PhD fokozattal rendelkezik a növénytermesztési tudományok területén és 2007 óta foglalkozik a precíziós növénytermesztési technológiával. A Tomelilla Kft ügyvezetője, amely fő profilja a precíziós munkagépeknek és technológiáknak értékesítése, fejlesztése. 

Te se maradj le a PREGA Gyakorlati Nap érdekes előadásairól!