Drónok összehangolt munkával szüretelnek a gyümölcsösben

A drónflotta úgy repked az almaültetvényben, mint a szorgos méhek.

Manapság már kevesen lepődnek meg, ha egy repülő drónt látnak a szántóföld felett körözni. Hazánkban is egyre több vállalkozás nyújt vadkár felmérést, hozambecslést vagy akár drónos permetezést, így már bárki számára elérhető és megfizethető technológiává vált ez a szolgáltatás. A közelmúltban azonban egy újabb területre sikerült betörnie ennek a technológiának, mégpedig a kertészetekbe.

Nemrég egy izraeli startup – a Tevel Aerobotics Technologies – mutatta be a szabadalommal védett forradalmi megoldását a nagyobb méretű gyümölcsök begyűjtésére. A megoldás lelke egy mesterséges intelligenciával megtámogatott, intelligens képfelismerő rendszerrel szerelt drón flotta.

Drónok munka közben – fotó: Tevel Aerobotics Technologies
Drónok munka közben – fotó: Tevel Aerobotics Technologies

A rendszer képes megkülönböztetni az érett gyümölcsöket az éretlentől, valamint képes egyszerre több drón munkáját összehangolni anélkül, hogy nekimennének a tereptárgyaknak, vagy egymást akadályoznák az ültetvényen. Mindegyik repülő eszköz egy körülbelül 1 méter hosszú karral van felszerelve, mely képes megragadni a gyümölcsöt, majd súlya és mérete alapján már a megfelelő konténerbe rakni, így megspórolva az osztályozás költségét is. A robotkar megfelelő eszközzel felszerelve szüretelésen kívül gyérítésre, sőt akár metszésre is használható.

Az izraeli cég terméke jelenleg még csak alma és narancs begyűjtésére alkalmas, de már dolgoznak az elérhető növények listájának kibővítésén. A fejlesztés különösen aktuális, hiszen egyre inkább problémát jelent a nagy élőmunka igényű kertészeti növények szüretelése. Évről évre vendégmunkások tízezrei jelentik a megoldást a nyugati országokban jelentkező erőforráshiányra a szüreti időszakokban. Az idei évben – és feltehetőleg a közeljövőben – a Covid vírus miatt több országban okoz komoly problémát a mezőgazdasági idénymunkások hiánya, melyre különösen jó megoldást nyújthat ez a technológia. A rendszer további előnye, hogy éjjel is képes dolgozni, továbbá jóval alacsonyabb működési költsége van, mint az azonos teljesítményű humán erőforrásnak.