Egyedülálló technológiával felszerelt növényház épült Zala megyében

A modern technológiát alkalmazó és alkalmazni képes vállalkozások hozzájárulhatnak a sikeres és tudásalapú vidéki gazdálkodás versenyképességéhez – jelentette ki az agrárminiszter csütörtökön Kisrécsén, az egyedülálló technológiával kiépített Cravo-növényház bejárásán, a Hivekovics családi gazdaságban.

A Hivekovics családi gazdaság által létesített Cravo-növényház termésbiztonságot eredményez, a rendszer jól alkalmazkodik az időjárási viszonyokhoz. Fóliaborításának köszönhetően az UV-sugárzás közel 90 százalékát blokkolja, emellett felfogja a hosszúhullámú sugárzás 6 százalékát – ismertette Nagy István.

Nagy István: A mai kor emberének 21. századi technológiával előállított, megfelelő minőségű termésre van szüksége – fotó: AM/Fekete István
Nagy István: A mai kor emberének 21. századi technológiával előállított, megfelelő minőségű termésre van szüksége – fotó: AM/Fekete István

A technológiai felszereltsége egyedülálló: meteorológiai szenzorok mérik a külső hőmérsékletet, a napsugárzást, az eső és a szél erősségét és irányát, valamint a légnyomást. A belső szenzorok a növényház levegőjének hőmérsékletét és relatív páratatalmát, a talaj hőmérsékletét és nedvességtartalmát továbbítják a klímavezérléshez – tette hozzá.

Kitért arra is, hogy a fogyasztói igények kiszolgálásához elengedhetetlen az időzített környezetbarát termesztés, a folyamatos szállítás és a szakszerű tárolás. A mai kor emberének 21. századi technológiával előállított, megfelelő minőségű termésre van szüksége, ezt pedig csak korszerű technológiával, magas innovációval lehet elérni.

Az egyhektáros területen 42 ezer folyton termő epret nevelnek – fotó: AM/Fekete István
Az egyhektáros területen 42 ezer folyton termő epret nevelnek – fotó: AM/Fekete István

Hivekovics Ákos, a családi gazdaság vezetője elmondta: a Cravo-növényházat 7-8 perc alatt zárttá lehet átalakítani. Egyhektáros területen 42 ezer folyton termő epret nevelnek. Az idei kísérleti év volt, de számításaik szerint a következő években egy növényen 1-1,5 kilogramm eper terem, így egy termesztési időszakban akár 50-60 tonna szamócára is számíthatnak.

A Hivekovics családi gazdaságban az állandó foglalkoztatottak száma 50-60 fő, a szüreti szezonban pedig 150-200 embernek tudnak munkát adni. A családi gazdaság éves árbevétele 1 milliárd forint, az eredmény pedig 250 millió forint volt.