Elképesztő! A föld alatt is látja a gyomokat ez a robot

A Naïo Technologies bemutatta második generációs, cukorrépa ültetvények mechanikus gyomirtásához kifejlesztett önjáró robotjának új típusát. A „BlueBob“ névre keresztelt, még prototípus gépet, a német Strube D&S GmbH növénynemesítő céggel közösen fejlesztik tovább, a jövő fenntartható elvárásainak megfelelően.

A második generációs önjáró robot hat sor szélességben tud dolgozni, tisztán elektormos üzemű, önállóan navigál a táblán és mechanikusan irtja ki a cukorrépák közül a gyomokat. A projekthez nemcsak a Naïo Technlogies mezőgazdasági robotfejlesztő tudása kellett, de a Fraunhoferi Fejlesztési Központ, röntgentechnológiai EZRT részlegének eddigi tapasztalatai is, az IIS integrált körök megvalósításáért, ami a cukorrépa felismeréséhez kell.

A cukorrépák érzékelését többspektrumos kamerák végzik.
A cukorrépák érzékelését többspektrumos kamerák végzik.

A növénynek csak a dús levele van a felszínen, de a gyomirtáskor a gumó sem sérülhet. Ezért nem elég egy felsimerő szkenner, kellett egy más jellegű, „föld alá is látó“ technika. Kettős szelvényfigyeléssel dolgozik, a sor közötti művelést kamera segítségével végzi, a sorban történő (növények közti) gyomláslást mesterséges intelligenciával. Ezáltal szinte maradéktalanul elvégezhető a gyomirtás, nemcsak a sorközben, de cukorrépák között is.

A gyomlálás, a gyomnövény és a cukorrépa megkülönböztetésén alapul, valós időben, de a felismerés még a gép előtt megy végbe, elkerülve a bizonytalanságot. A cukorrépák érzékelését többspektrumos kamerák végzik, minden egyes növény pozícióját precízen rögzítik és a mesterséges intelligencia algoritmusokkal bizonyítja, megkülönbözteti a gyomot a cukorrépától.

Az akkumulátor 8 óra folyamatos munkát tesz lehetővé.
Az akkumulátor 8 óra folyamatos munkát tesz lehetővé.

A robotnak a navigáció és a sor végi megfordulás sem okoz gondot. Ugyanazt a GPS RTK rendszert kapta meg, mint egy sorvető gép, folyamatosan rögzíti a koordinátákat. BlueBob magától megtalálja a sorokat, érzékeli, ha a tábla végére ért és precízen fordul vissza, kihagyás nélkül folytatja a mechanikus gyomirtást. Munkasebessége fél hektár óránként, az akkumulátor 8 óra folyamatos munkát tesz lehetővé.

Forrás: www.naïo-technlogies.com