dr.-Fodor-Istvan-Allatorvostudomanyi-Egyetem-foto

Dr. Fodor István

Állatorvostudományi Egyetem

tudományos munkatárs

2014-ben szerezte meg állatorvosi diplomáját a budapesti Állatorvostudományi Egyetemen. 2018-ban PhD fokozatot, majd állatorvos-menedzser szakállatorvosi diplomát szerzett. 2010 óta elsősorban mezőgazdasági adatok elemzésével foglalkozik, azon belül is fő kutatási területe a szaporodásbiológiai menedzsment hatékonyságának elemzése tejelő szarvasmarha állományokban.

A nagy létszámú tejelő tehenészetek hatékony szaporodásbiológiai menedzselésében az egyik legnagyobb akadályt az ivarzási problémák jelentik. Elemzésünk célja az volt, hogy 34 hazai nagy létszámú tejelő tehenészet eredményeit felölelő saját kutatásaink és irodalmi adatok alapján összefoglaljuk az ivarzókeresés gyakorlatának és eredményességének főbb vonatkozásait. Üszőknél aktivitásmérőt az állományok 11,8%-ában, farokkrétázást 5,9%-ában alkalmaztak Magyarországon. Az ivarzókeresési segédeszközök alkalmazása 1,05 hónappal alacsonyabb első termékenyítési korral és 0,88 hónappal alacsonyabb első ellési korral járt. Teheneknél jóval nagyobb arányban, az állományok 67,7%-ában alkalmaztak aktivitásmérőt, 20,6%-ában pedig farokkrétázást. Tehenek esetében az ivarzókeresési segédeszközök alkalmazása nem járt együtt jobb szaporodási eredményekkel, aminek hátterében feltehetően az állhat, hogy az ivarzás-szinkronizálási protokollok (amelyeket az állományok 79,4%-ában alkalmaztak) elfedik a segédeszközök hatását.
Az ivarzókeresési segédeszközök bevezetésének költsége különösen azokban az állományokban mutat jó megtérülést, amelyekben az ivarzás-megfigyelési és a fogamzási ráta alacsony. A megtérülést az eddigi eredmények alapján elsősorban az aktivitásmérő egységek darabonkénti ára, a rendszer telepítésének költsége, ill. az aktivitásmérőkkel elért ivarzás-megfigyelési ráta határozzák meg. Az aktivitásmérők megtérülési ideje 1,6 évtől akár több, mint 10 évig is terjedhet.

További előadók:

Küldetésünk, hogy hazai és nemzetközi példákon keresztül bemutassuk a precíziós gazdálkodás gyakorlatát - úgy, hogy a beruházás
meg is térüljön

KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS 2020

A nagy sikerű PREGA Konferencia és Kiállítás rendezvény sorozat 2020-es állomásán ezúttal is a lehető legtöbb és leghasznosabb információk átadására helyezzük a hangsúlyt.

Megosztás itt: facebook
Rendezvény megosztása

Ha felmerült Önben bármilyen kérdés, forduljon hozzánk bizalommal a tusak.zita@prega.hu e-mail címen vagy hétköznap 08:00 – 16:30 között a +36 30 383 3506 telefonszámon.

Fizetési rendszer: