Veronika-Orsulova-Comenius-University

Veronika Oršulová

Pozsonyi Comenius Egyetem

PhD hallgató

A Pozsonyi Comenius Egyetem Földrajzi, Geoökológiai és Geoinformatikai programjában veszünk részt PhD halgatóként. Témánk középpontjában a precíziós mezőgazdaság földrajzi vonatkozása áll, főként a távérzékelő applikációk, valamint a klíma, talaj és domborzat térbeli modellezésének témájában kutatunk. Dr. Igor Matečný csapatának vagyunk a tagjai.

Habár számos különböző technikát alkalmaznak Szlovákiában a precíziós szőlőtermesztésben, nem terjedt el kellőképpen a geostatsztikai és -térbeli eszközök és technikák alkalmazása, mint a mikroklimatikus mérések Távérzékeléssel, földrajzi információs rendszerrel [geographic information system (GIS)] és vezeték nélküli érzékelők hálózatával [wireless sensors networks (WSN)]. Ezen eszközök és technikák alkalmazásával képesek vagyunk modellezni a geoökológiai egységek térbeli változatosságát és a sorközöket. Kutatásaink során megállapítottuk, hogy egy szőlőültetvényen belül a domborzatnak szignifikáns hatása van a hőmérséklet és a pH térbeli eloszlására. Meg tudjuk becsülni a szőlőültetvényben a sorközöket drónok alkotta spektrális képek alapján, és meg tudjuk határozni a leginkább alkalmas spektrumot a sorok optimális telepítéséhez geostatisztikai módszerek és tárgy alapú képelemzés [object-based image analysis (OBIA)] alkalmazásával. Az eredmény megtekinthető Topoľčianky faluban (Szlovákia).

További előadók:

Küldetésünk, hogy hazai és nemzetközi példákon keresztül bemutassuk a precíziós gazdálkodás gyakorlatát - úgy, hogy a beruházás
meg is térüljön

KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS 2020

A nagy sikerű PREGA Konferencia és Kiállítás rendezvény sorozat 2020-es állomásán ezúttal is a lehető legtöbb és leghasznosabb információk átadására helyezzük a hangsúlyt.

Megosztás itt: facebook
Rendezvény megosztása

Ha felmerült Önben bármilyen kérdés, forduljon hozzánk bizalommal a tusak.zita@prega.hu e-mail címen vagy hétköznap 08:00 – 16:30 között a +36 30 383 3506 telefonszámon.

Fizetési rendszer: