Egy egész kertészetet rá lehet bízni ezekre a permetező robotokra – VIDEÓ

A gépet egy lézeres érzékelő teszi egyedivé, mely képes érzékelni a növényállomány sűrűségét és méretét a sorokban.

A Jacto cég termékei kevésbé ismertek Európában, pedig a vállalat a világ több mint 100 országában képviselteti magát. A céget 1948-ban alapította egy Japánból Brazíliába kivándorolt vállalkozó, majd az innovatív megoldásaival tette sikeressé. A vállalat nemrég mutatta be harmadik generációs autonóm permetező robotját, a Jacto 4000 JAV-ot, mely már képes nagyfokú önállóságra a munkavégzés során az intelligens szenzoroknak és vezérlőegységnek köszönhetően.

Jacto 4000 JAV utonóm permetező robot
Jacto 4000 JAV utonóm permetező robot.

A permetezőgépet egy lézeres érzékelő teszi egyedivé, mely képes érzékelni a növényállomány sűrűségét és méretét a sorokban, így optimalizálva a kijuttatást a gép sebességének és a fúvókák pozíciójának vezérlésével. A gépnek egy hatalmas, 4000 literes vegyszertartálya van, melyhez egy különleges kijuttatórendszer csatlakozik: Az egyedileg vezérelt, elektromos ventilátorokhoz hármas fúvókacsoportok tartoznak, így biztosítva az egyes szekciók egyedi légtömegáram-vezérlését az aktuális növényállománynak megfelelően.

Az erőforrást egy 132 lóerős dízelmotor biztosítja, míg a kerekek meghajtását egy hidrosztatikus meghajtással oldották meg. A kerekek egyedi felfüggesztésének köszönhetően magas munkasebesség érhető el, valamint mind a négy kerék kormányozható, így meglehetősen kis fordulókörrel rendelkezik a jármű.

Az önjáró permetező munkája az interneten keresztül is élőben nyomon követhető, és szükség esetén be is lehet avatkozni. A rendszer képes több gépből álló flotta vezérlésére, így egyszerre több robot is tud azonos területen dolgozni anélkül, hogy egymást akadályoznák. Ezenkívül egy további fantasztikus képességgel ruházták fel a gépeket: vonulás során képesek konvojba rendeződni és követni a konvoj elején haladó „vezér”gép útvonalát.

A Jacto 4000 JAV prototipus munka közben
A Jacto 4000 JAV prototipus munka közben

A fejlesztés már a tesztelés fázisába érkezett: Az idei évben több helyen párhuzamosan tesztelhetik a potenciális vevők, azonban a szélesebb közönség számára csak a jövő évtől lesz elérhető. Sajnos első körben csak Brazíliában lesz kapható, de ahogy a technológia kiforrja magát, további országokban is tervezik az értékesítést.

Forrás: www.futurefarming.com, www.jacto.com