Amit már el sem hiszünk: önjáró vetőgép robotok a Fendt-től! – VIDEÓ

A Fendt bemutatta a Xaver mezőgazdasági robot platform új generációját. A nagy német márka már 2017 óta kísérletezik a kisméretű, raj-technológiát alkalmazó robotokban rejlő lehetőségek kihasználásában. A most bemutatott új típus egyszerűbb – csak 3 kerekű a korábbi 4 kerekű kivitelhez képest –, illetve tárcsás szemenkénti vetőegységgel van felszerelve.

A technológia rengeteg potenciált hordoz magában és van létjogosultsága a nagy erőgépek mellett: A kisméretű autonóm robotok elhanyagolható mértékben tömörítik a talajt, így talajtaposási kárról egyáltalán nem beszélhetünk alkalmazásuk során. Ezen kívül szinte teljesen hangmentesen üzemelnek, kisebb tömeget mozgatva, kisebb energiafelhasználás mellet káros anyag kibocsájtás nélkül tudják végezni a munkájukat – írja a futurefarming.com.

A gép egyenként veti el a magokat centiméteres pontossággal – fotó: fendt.com
A gép egyenként veti el a magokat centiméteres pontossággal – fotó: fendt.com

A Fendt Xaver Platform

A most bemutatott modell 20 literes magtartállyal van felszerelve, mely 90,000-es tőszámmal számolva fél hektárra elég vetőmagot jelent. A gép precíziós rendszerének köszönhetően egyenként veti el a magot centiméteres pontossággal, így biztosítva a tökéletes vetésminőséget.

Tárcsás vetőegységgel és magtartállyal felszerelve

A jövőbeli tervek szerint hamarosan felszerelik a modellt a Smart Firmer cég Precision Planting technológiájával is, mely egy fejlett szenzorrendszert takar. A beépített érzékelők segítségével a gép képes lesz mérni a talaj állapotát: nedvességtartalmát, hőmérsékletét, illetve szerves anyag tartalmát.

Ezen paraméterek figyelembevételével a jármű képes lesz meghatározni a tökéletes vetési mélységet minden egyes mag számára. A háromkerekű jármű harmadik kereke felel a kormányzásért, valamint tömörítő kerékként is. A földbehelyezett mag után ez a kerék végzi a magtakarást és a tömörítést is, megőrizve a talaj nedvesség tartalmát és elősegítve a gyors csírázást.

A korábbi verzióhoz képest jelentősen megnövelték a kerekek átmérőjét, így a kontaktfelület is jelentősen megnövekedett a terepjáró képességgel egyetemben. A hátsókerék-kormányzásnak köszönhetően a gép fordulóköre mindössze csak 2 méter lett, a platform terhelhetősége pedig 250 kg, melyből a gép önsúlya csak 150 kg-ot nyom.

A háromkerekű jármű harmadik kereke felel a kormányzásért, valamint tömörítő kerékként is.
A háromkerekű jármű harmadik kereke felel a kormányzásért, valamint tömörítő kerékként is – fotó: fendt.com

A gép számára az energiát egy 48 voltos lítium-ion akkumulátor biztosítja, mely 1,8 vagy 2,6 kWh-s verzióban került tesztelésre. A gép 400W teljesítményt képes leadni hajtott kerekenként, így egy töltéssel el tudja vetni a tartályban található összes magot, majd automatikusan visszatér a töltőállomáshoz, ahol 40 perc alatt éri el újra a teljes töltöttséget.

A platform fő célja olyan technológiák kikísérletezése, melyet később élesben nagyobb gépeken is tudnak alkalmazni. Ezen megoldások egyike az OptiVizer algoritmus, mely az egyes gépek munkájának összehangolásáért felelős az adott területen: Mivel az adott táblán több gép dolgozik egyszerre, fontos jól megtervezett útvonal, hogy ne akadályozzák egymást az egyes gépek, illetve átvegyék egymás munkáját meghibásodás, elakadás esetén.

Robotok együtt – raj formáció

A Xaver platform egy SIM kártya segítségével továbbítja az adatokat MQTT protokollt használva. A Fendt One applikációt használva élőben követhető a gépek helyzete és állapota. A Fendt most a rendszer tökéletesítésén dolgozik, illetve a képességek kibővítésén: azonos időben való munkára és érzékelésre fókuszálnak.

Ahogy elmondták a fejlesztés sebessége a szabályozási környezet változásától függ nagyban, azonban arra számítanak, hogy az élőmunka költség növekedésével és a permetszerek egyre szigorodó szabályozása miatt egyre nagyobb igény lesz a precíziós, autonóm robotokra a mezőgazdaságban.

A platformnak sajnos nem lesz ára, mert nem kerül forgalomba a jelenlegi formában. Attól, hogy a jelenlegi verzión egy integrált vetőgép van, nem jelenti azt, hogy erre a célra lett kifejlesztve. A projekt vezetője szerint a gépnek kapáló- és precíziós permetező robotként van jövője, mivel a vetés költségei a közeljövőben nem fognak 45 Euró/hektár alá csökkeni.