Szokatlan módszerrel küzd a gyomok ellen ez a robot​

Szokatlan módszerrel küzd a gyomok ellen ez a robot

Német-ausztrál együttműködés hozza el Európába a Nufarm és a Crop.Zone közös fejlesztésű, hibrid rendszerű gyomirtó robotját.

A növényvédelemre és vetőmagtermesztésre szakosodott, több földrészen aktívan jelen lévő, 2.500 főt foglalkoztató, ausztrál Nufarm vállalat a hasonló profilú, német CROP.ZONE startup céggel közösen kifejlesztette a NUCROP nevű, hibrid növényvédelmi eljárást – számolt be az apnews.com.

A két cég kémiai és fizikai eljárásokat kombinálva hozta létre a hatékonynak tűnő és fenntartható gyomirtási módszert. Lényege, hogy a gyomokat egy áramvezető folyadékkal történő előzetes kezelés után elektromos áram hatásának teszi ki. Ez az eljárás nagy hatékonysággal és a hagyományos irtási technológiákhoz viszonyítva alacsonyabb energiaráfordítással képes megsemmisíteni a gyomokat. A módszer a környezetet egyáltalán nem károsítja.

Az eljárás fenntartható alternatívát kínál a gazdák számára a vegyszeres megoldások helyett
Az eljárás fenntartható alternatívát kínál a gazdák számára a vegyszeres megoldások helyett – fotó: Crop.Zone

A rendszert létrehozó két vállalat az úgynevezett „korai alkalmazási program keretében“ – német, francia, belga és holland partnerekkel közösen – felkínálja a technológiához való hozzáférést. A program több növényt és alkalmazást magában foglal, 2021-ben azonban különös hangsúlyt fektet a burgonya deszikálására. A technológia a forgalmazók szerint versenyképes áron, biztonságos, reális, környezetbarát és fenntartható alternatívát kínál a gazdák számára a vegyszeres megoldások helyett, elsősorban olyan növények esetében, ahol a növényvédőszer-használat lehetősége korlátozva van.

Az elektromos áramot alkalmazó gyomirtó rendszer egyébként nem újkeletű találmány, már több cég is kísérletezett vele. A Case IH a Zasso csoporttal közösen hozott létre egy olyan gyomirtó rendszert, amely elektromos árammal segíti a terület totális gyomtalanítását, és különösen a vetés előtti talajelőkészítésben nyújt hasznos segítséget a gazdáknak.

További cikkek

Csak dőlj hátra és nézd, ahogy a robotfűnyíró dolgozik helyetted​

A robotfűnyírók világszerte több, mint 20 éves múltra tekintenek vissza, a magyar piacra 2004-ben érkeztek meg. Megjelenésük óta a robotfűnyírók piaca dinamikusan nő, a termékek a folyamatos technológiai fejlesztéseknek köszönhetően újabb felhasználóbarát funkciókkal bővülnek.

KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS 2020

A nagy sikerű PREGA Konferencia és Kiállítás rendezvény sorozat 2020-es állomásán ezúttal is a lehető legtöbb és leghasznosabb információk átadására helyezzük a hangsúlyt.

Megosztás itt: facebook
Rendezvény megosztása

Ha felmerült Önben bármilyen kérdés, forduljon hozzánk bizalommal a tusak.zita@prega.hu e-mail címen vagy hétköznap 08:00 – 16:30 között a +36 30 383 3506 telefonszámon.

Fizetési rendszer: