Ezzel a robottal még a leggyorsabb idénymunkások se tudják tartani a lépést

A robotnak mindössze 11 másodperc kell egy-egy gyümöcs leszedéséhez.

A japán NARO (National Agriculture and Food Reserch Organisation – Nemzeti mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kutató Szervezet), a Ritsumeikan Egyetem és az autóipari beszállítóként közismert Denso összefogása hozta el a jövő szüretelő robotját.

A projekt még az elején jár, a kombinált kis fuvareszköz és utánfutóra telepített gépezet teljesen autonóm üzemmódban képes végezni a munkáját, akár távfelügyelet is elégséges. Bár még kísérik, és talán kissé lassúnak és bizonytalannak tűnik a robot, de ne felejtsük el, mekkora kihívásokat kellett és még kell megoldaniuk a tervezőknek, fejlesztőknek.

Az utánfutóra valójában két kis könnyű ipari robot lett telepítve, ezek végzik a gyümölcsök szedését. A robotok síneken bizonyos határok közt el is tudnak mozdulni. Egy-egy gyümölcs leszedése kb. 11 másodpercig tart, ami az első fő szempont volt: olyan gyors legyen, mint egy ember.

Az akkucsomagot az utánfutó alsó része tartalmazza, s egyben ellensúlyként stabilizálja munka közben. A robotkarok a leszedett gyümölcsöket egyből a szintén saját akkukkal rendelkező vontató-szállító járműre pakolják, ahol egy elosztórendszer a már előre kibélelt rekeszekbe rakja a termést. Sőt, még az üres rekeszek adagolása és a teli rekeszek külön rakása is teljesen automatizált.

Az egész folyamat nagyon hasonlít egy gyártási-csomagolási megoldáshoz. Amikor az összes rekesz megtelt, az ültetvény kijelölt pontján átrakodhatók akár hűtőkocsikba, és elindulhatnak az üzletek polcaira.

A robotok egyelőre az almákat és körtéket tudnak kezelni. A legnagyobb kihívást azonban a jelenlegi gyümölcsösök jelentik, mert ehhez a módszerhez át kellene állni a V-alakúra formázott, metszett és növesztett gyümölcsfákra.

Forrás: www.futurefarming.com