Képzések

Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kar

Precíziós mezőgazdasági szakmérnök/szaktanácsadó Mosonmagyaróvár

Leírás: A precíziós mezőgazdasági szakmérnök/szaktanácsadó képzés az országban elsőként a Széchenyi István Egyetem, Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Karán indult 2017-ben. Az első évfolyam 10, a második 25, a harmadik 28 fővel indult. Mivel a precíziós gazdálkodás széles körű tudáson, adatgyűjtésen és feldolgozáson alapszik, egyben erősen támaszkodik a digitalizáció által nyújtott előnyökre, a képzés nyitott a nem agrár-, vagy műszaki végzettségű hallgatók számára is. A mosonmagyaróvári képzési helyszín elsősorban a helyspecifikus szántóföldi növénytermesztés precíziós technológiáira helyezi a hangsúlyt, de az egy éves képzés során érinti a kertészeti, illetve állattenyésztési precíziós elemeket is.
Pannon Egyetem Georgikon Kar

Precíziós mezőgazdasági szakmérnök; Precíziós mezőgazdasági szaktanácsadó, Keszthely

A Pannon Egyetem Georgikon Kara Keszthelyen több mint 200 éve szolgálja a magyar agrár-felsőoktatást. Oktatóink felkészültségének, tudományos tevékenységének és az agrárium minden ágazatára kiterjedő gyakorlati helyeinknek köszönhetően az agrárszakok széles választékát kínáljuk.

2017 óta indítjuk a Precíziós mezőgazdasági szakmérnök és a Precíziós mezőgazdasági szaktanácsadó szakot. Előbbire agrárképzési területen, utóbbira természettudományi képzési területen szerzett legalább BSc szintű végzettséggel rendelkező jelentkezőket várunk.

A képzés kimondottan gyakorlatorientált és az agronómiai szempontokat helyezi előtérbe. A képzés során hallgatóink megismerkednek a precíziós gazdálkodásban használt gépekkel, szenzorokkal, szoftverekkel és az adatgyűjtés módszertanával. Megismerkednek a különböző forrásokból származó és különböző típusú adatok elemzésével, azok egységes feldolgozásával és így gyakorlatot szereznek a helyspecifikus műveletek megtervezésében.

Eszterházy Károly Egyetem – Gyöngyösi Károly Róbert Campus

Precíziós mezőgazdasági szakmérnök / szaktanácsadó, Gyöngyös

Az Eszterházy Károly Egyetem Agrártudományi és Vidékfejlesztési Kara 2020. szeptember 15-től indítja a Precíziós mezőgazdasági szakmérnök / szaktanácsadó szakot. A felvétel feltétele természettudományi, agrár- vagy műszaki területen alapképzésben vagy mesterképzésben szerzett oklevél. A végzettség oklevélben szereplő megnevezése: Precíziós mezőgazdasági szakmérnök (mérnöki diploma esetén) Precíziós mezőgazdasági szakember (természettudományi diploma esetén).
A képzés célja a precíziós mezőgazdaság elméleti és gyakorlati megvalósításának készségszintű elsajátítása. A képzés keretében a hallgató megismeri az adatgyűjtés, az adatintegrálás és a térbeli döntéstámogatás precíziós technológiáit, melyek lehetőséget biztosítanak a termőhely-termés összefüggések elemzéséhez, befolyásolási lehetőségeinek feltárásához és az ennek megfelelő agrotechnikai módszerek adaptálásához. A képzés fókuszpontja a döntéstámogatási rendszerek, amelyek alkalmasak a precíziós gazdálkodás termelési folyamatainak ellenőrzésére, tervezésére és a profitra gyakorolt hatásának folyamatos nyomon követésére.

Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar

Precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök; Precíziós agrárgazdálkodási szakember, Hódmezővásárhely

A képzés 2019. szeptemberben indult 30 hallgatóval. Specialitásunk, hogy a precíziós ismeretek teljes körét oktatjuk beleértve az állattenyésztést és a kertészetet is, de a fő hangsúlyt a rohamléptekben terjedő drónhasználatra helyezzük. Az együttműködő precíziós gazdálkodást folytató cégek segítségével minden hallgató üzemi precíziós adatok tudományos igényű feldolgozásra alapuló dolgozatot írhat nálunk. Ezáltal a hallgatóink a diploma megszerzéséig eljutnak arra a szintre, hogy egy gazdaság precíziós folyamatait önállóan irányítani és szervezni tudják. A precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök képzést agrár diplomával rendelkezők számára, míg a precíziós agrárgazdálkodási szakember műszaki és természettudományi diplomával rendelkezők számára ajánljuk.

Óbudai Egyetem Alba Regia Műszaki Kar

Precíziós gazdálkodási szakmérnök; Precíziós gazdálkodási szakember, Székesfehérvár

A képzés hiánypótló adatfeldolgozási és térinformatikai ismeretek készségszintű elsajátítására fekteti a hangsúlyt. A hallgató megismeri a térbeli döntéstámogatáshoz szükséges adatgyűjtés eszközeit, adatforrásait, és az adatkiértékelés módszereit. Bemutatásra kerül az információnyerés teljes folyamata a tervezéstől a kivételezésen át az eredmények döntéshozatalba való beépítéséig. A képzéshez tartozó egyes témák: a mezőgazdasági precíziós munka- és erőgépek, szenzorok, fedélzeti számítógépek használata, műholdas és légifelvételek elemzése, UAV alkalmazások, valamint a táblán belüli heterogenitás térképezése.  

A képzés 2018 februárjában indult, 12 hallgató már végzett, jelenleg 21 hallgató van, és a 2020 februárjában induló képzésre folyik a jelentkezés.

Szent István Egyetem, Mezőgazdaság- és Környezettudományi Kar

Precíziós mezőgazdasági szakmérnök, Gödöllő

A mezőgazdaság technikai, technológia fejlődése jelentősen megnövelte a precíziós, helyspecifikus gazdálkodás iránti érdeklődést, igényt. A precíziós gazdálkodás többet jelent a jelenleg legtöbbször használt GPS sorvezetők és automata kormányzási rendszerek használatánál. A helyspecifikus információk, adatok gyűjtésével, elemzésével, feldolgozásával lehetővé válik többek között a differenciált tőszámú vetés és tápanyagkijuttatás, a precíziós növényvédelem és öntözés is. Ezen ismeretek elsajátításában segít a precíziós mezőgazdasági szakmérnök képzés.

Debreceni Egyetem, Mezőgazdaság, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar

Precíziós mezőgazdasági szakmérnöki képzés, Debrecen

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Karának 2019-ben indult precíziós mezőgazdasági szakmérnöki szakirányú képzése szerteágazó informatikai, műszaki, termesztéstechnológiai ismereteket ad át, melyek a távérzékelési és helymeghatározási rendszerek, a geoinformációs rendszerek, a műszaki feltételrendszerek, a gazdálkodási és szervezési és termesztéstechnológiai ismeretek, valamint a szaktanácsadási rendszerek ismeretanyagait foglalják magukba. Ezek a kialakítandó és a már alkalmazott termelési folyamataikba közvetlenül beépíthetők.
A KITE Zrt. aktív résztvevője a szakmérnöki képzésnek. A precíziós gazdálkodásban gyakorlattal rendelkező szaktanácsadók és fejlesztőmérnökök ismertetik a tantervben szereplő speciális témaköröket. A KITE Zrt. bemutató helyszíneket biztosít a precíziós növénytermesztés műszaki feltételrendszerének (precíziós erő- és munkagépek) és a precíziós szaktanácsadási tevékenységet megalapozó mérések és értékelések ismertetésére.