Aki régről ismeri az AXIÁL Kft.-t, annak elsősorban a gépkereskedelem, az alkatrész-forgalmazás és a szerviztevékenység juthat eszébe róla. De az elmúlt jó néhány évben egyre többet hallani a helyspecifikus növénytermesztés kapcsán is a cég nevét. Eleinte ez a GPS eszközök forgalmazását jelentette, de néhány éve már a precíziós növénytermesztéshez kapcsolódó szolgáltatások széles köre is szerepel a kínálatban. De hogyan jutott ide a cég?

Bő 10 éve indult a mezőgazdasági GPS eszközök forgalmazása. 2015 végén kezdődött meg az RTK korrekciós jelet sugárzó mAXI-NET hálózat kiépítése, mely 2016-tól országos lefedettséggel működik. Akkor ez volt az első kimondottan mezőgazdasági célú hálózat, amely már nem a hagyományos rádió frekvenciás adatátvitelt használta, hanem mobilinternet kapcsolaton keresztül elérhető. Modern kialakítása egészen kiemelkedő működési stabilitást eredményezett. Itt a következő nagy mérföldkő a mAXI-NET 2.0 indulása volt, ami a korábbi hálózat helyébe lépett, és immár 4GNSS alapon, VRS technológiával lépett újabb szintet lefedettség, megbízhatóság és stabilitás terén.

Bár Magyarországon is a kormányautomatikák jelentették eleinte a precíziós növénytermesztést, mégis egyértelmű volt, hogy idővel megjelenik a helyspecifikus inputfelhasználás is. Egyértelmű volt, hogy ez akkor tud jól működni, ha komplett, a gazdálkodók számára is átlátható technológiát tudunk kínálni és segítjük őket. Ezzel a célkitűzéssel indultunk, aminek mentén napjainkban egy jól kombinálható, teljeskörű szolgáltatás-csomaggal állunk partnereink rendelkezésére. Lényegében ezt kínáljuk Vantage gyűjtőnév alatt. Azokat a szolgáltatásokat, szoftver-megoldásokat és GPS eszközöket, amelyeket partnereinknek kínálunk a helyspecifikus növénytermesztés megvalósításához. Ezek egy része Trimble megoldás, de számos teljesen saját fejlesztésünk is van.

Lényegében valóban lefedjük a helyspecifikus input-felhasználás teljes folyamatát. Első lépésben meghatározzuk a táblán belüli menedzsment zónákat, és azok termőképességét. Ezekből a zónákból veszünk aztán talajmintákat, és végezzük el a laborvizsgálatot. Ezeknek, és más adatoknak (pl. hozam) a térképezésére saját szoftvert fejlesztettünk, a mAXI-MAP-et. Ebben aztán a gazda maga is el tudja készíteni a kijuttatási terveit – legyen szó műtrágyázásról, vagy vetésről, akár elismert szaktanácsadó-rendszer tudását is bevonva. A szoftver egyrészt gyorssá és egyszerűvé teszi ezt a folyamatot, másrészt biztosítja, hogy a kész terv kompatibilis legyen a kijuttatást végző eszközzel, GPS-rendszerekkel.

Kialakított szolgáltatásunk egy evolúció eredménye. Nagy cégként, sok partnerrel együttműködve, az ő igényeikre figyelve fejlesztünk.

www.axial.hu

PREGA 2022

Kedvezményes jegyáraink egészen április 25-ig élnek. Ne maradjon le, jelentkezzen most!