Szintet lép a Kubota – amerikai gyártóval fejlesztik a jövő traktorát

Nemrég jelentette be a Kubota japán mezőgazdásági gépgyártó vállalat, hogy az Nvidia nagy amerikai chipgyártóval közösen dolgoznak majd a jövő intelligens mezőgazdasági traktorán. A többi nagy mezőgazdasági gépgyártó is dolgozik hasonló megoldáson de, hogy két ilyen nagynevű vállalat együttműködne ez eddig példa nélküli.

A Kubota által gyártott önvezető traktorok Nvidia hardwarrel lesznek felszerelve. A chipgyártó által szállított feldolgozó egység az agy funkcióját tölti be a traktorban, ami direkt a mesterséges intelligencia kiszolgálására lett fejlesztve.

A hardware fő tulajdonsága, hogy valós időben képes feldolgozni a kamerákból és a különböző szenzorokból érkező jeleket, valamint kiváló alapul szolgál a nagy számítás igényű, másodpercenként rengeteg döntés meghozni képes mesterséges intelligenciát is alkalmazó rendszernek.

Kubota X-tractor
A már korábban bemutatott Kubota X-tractor.

A nagy számítási kapacitással rendelkező rendszer az alapszükséglete minden autonóm képességekkel rendelkező járműnek, továbbá a gépek képesek lesznek folyamatosan vizsgálni a növényzet állapotát és ehhez igazítani az aktuális műveletet. Ezzel a kooperációval mostantól a Kubota képes lesz teljes autonómiával bíró traktorok fejlesztésére.

Japánban égető probléma a társadalom elöregedése és az ezzel járó munkaerőhiány. A gyártó azt reméli, hogy az intelligens traktorokkal képesek lesznek enyhíteni a mezőgazdaságot sújtó munkaerőhiányt.