Már a Google is önjáró szántóföldi robotot fejleszt

Az Alphabet, a Google-t is tulajdonló vállalat leleplezte legújabb fejlesztését, egy olyan önjáró robotot, amely a földeken haladva, minden egyes növényt tüzetesen megvizsgál. A fejlesztés a „Mineral” nevet kapta, hangsúlyozva az ásványi anyagok fontosságát a növények fejlődésében.

Az új agrobot bejelentését nem kísérte nagy felhajtás, egy blogbejegyzésben számolt be róla a cég. A Mineral még a kísérleti szakaszban van. A robot ötlete azért született meg, mert a fejlesztő csapat úgy látta, hogy a mezőgazdaság digitalizálására irányuló erőfeszítések még nem értek el akkora sikert, mint amit vártak, miközben a fenntartható élelmiszertermelés jelentősége évről évre növekszik – írja a techcrunch.com.

A robot valós időben szolgáltat adatokat a növényekről a gazdák számára
A robot valós időben szolgáltat adatokat a növényekről a gazdák számára – fotó: Alphabet

Elliot Grant, a Mineral vezetője szerint még átfogóbb és még inkább elérhető fejlesztésekre van szükség a mezőgazdaságban. Ahogyan a Google is eredetileg azzal az ötlettel indult, hogy indexeli a teljes internetet, majd rendszerezi ezeket az információkat, Grant és csapata is valami hasonló lehetőséget képzelt el a növénytermesztésben: mi lenne, ha minden egyes növényt egyenként mérnénk fel és egyenként kezelnénk.

Ennek kivitelezéséhez döntöttek a „Plant buggy” megalkotásáról. A robot fáradhatatlanul rója a földeket és folyamatosan monitorozza a növényeket. A növényekről szolgáltatott hiteles adatokkal a gazdák az adott helyre szabott leghatékonyabb beavatkozásról tudnak dönteni: trágyázás itt, permetezés ott, csak ahol szükség van rá.

A Plant buggy egy 100 holdas szójaültetvényen 10 százalékos terméseredmény-növelést ért el – fotó: Alphabet
A Plant buggy egy 100 holdas szójaültetvényen 10 százalékos terméseredmény-növelést ért el – fotó: Alphabet

Ahogyan a korábbi projekteknél, most is komoly kérdés hogy, mit hoz a jövő, hogyan fogadják a gazdák, és hol tudják majd alkalmazni az önjáró robotot. Azonban a robot által egy 100 holdas szójaültetvényen elért 10 százalékos terméseredmény-növelés elég meggyőző adat. Nem kérdés, hogy hallani fogunk még a Google fejlesztéséről.