Mesterséges beporzási technológiát dolgozott ki egy izraeli cég

A jövőben a mesterséges beporzás jelentősen növelheti a terméshozamokat vegyszerezés és génmódosítás nélkül.

Ausztrália legnagyobb mandulafa ültetvényén, Viktória államban, több ezer hektáron indul a virágzás augusztus hónapban és vele elkezdődik egy gyakorlati kísérlet is. Az izraeli Edete Precision Technologies for Agriculture start-up vállalkozás nagyméretű ültetvények – gyümölcsösök és csonthéjasok – beporzásához fejleszt és tesztel teljesen újfajta megoldást.

Az Edete módszere a virágok fizikai begyűjtésével indul, majd a virágpor kiválasztásával folytatódik, eltávolítva a virágzat más részeit. A gondosan kinyert, jó minőségű virágport megfelelő körülmények között több mint egy évig is lehet tárolni. A legjobb genetikával rendelkező virágporral a kiválasztott fákat lehet beporozni robotizált módszerrel kijuttatva, ami egyesíti az ideális szórási irányt és mennyiséget, a virágok leghatékonyabb beporzásához. A mesterséges beporzás nappal és éjjel egyaránt elvégezhető, a hőmérséklettől függetlenül.

A cég Izraelben is folytat kísérleteket, szintén mandula ültetvényeken, fizikai pollengyűjtéssel, majd mesterséges, robotizált beporzással, jelentős terméshozam-növekedést sikerült elérni. A következő projekt egy 7400 fából álló ültetvény beindítása Kaliforniában, az új módszerrel kezelve. Az Edete beporzó technológiája azonban alkalmas más termények, például pisztácia, alma, cseresznye, körte, szilva beporzására is.

A természetes beporzás mértékének csökkenésével – amelyet jellemzően a házi méhek végeznek – megkezdődtek a kutatások, hogyan lehetne elkerülni az elégtelen porzásból származó terméskiesést visszafordítani vagy akár a terméshozamot növelni. A világ ültetvényeinek 75 százalékán függ a terméshozam és a termés minősége, a rovarok beporzásától. Mesterséges beporzás nélkül, az elkövetkezendő években veszélybe kerülhet az élelmiszerellátás biztonsága, drasztikusan emelkedhetnek az árak és az alapvető élelmiszerek is nehezen elérhetővé válhatnak.

Forrás: www.futurefarming.com