Elképesztő mezőgazdasági drónok a legnagyobb kínai gyártótól

Elképesztő mezőgazdasági drónok a legnagyobb kínai gyártótól

A kínai XAG vállalat bemutatta legújabb drónszériáját. A gyártó elkötelezett támogatója az agrárdigitalizációnak, mert szerintük a mezőgazdaságban fellépő munkaerőhiányt elsősorban technológiai fejlesztésekkel lehet ellensúlyozni.

Három az egyben: XAG P szériás drónok

A “P” modell család két új tagja, a P40-es és P80-as drón SuperX4 intelligens irányítási rendszerrel van felszerelve, mely lehetővé teszi, hogy a három választható modul (XAG RealTerra, RevoSpray és a RevoCast) mindegyikével tökéletes munkát végezzen. A különböző modulok lehetővé teszik, hogy ugyanazt a gépet különböző feladatokra is használhassuk: növényállomány felmérése, precíziós permetezés és táblatérképezés. Felhasználó barát szempontokat figyelembe véve a drónok egy egyszerű mobilalkalmazás segítségével irányíthatóak, bármelyik munkát is végezzék a fentiek közül.

A XAG P40-es drón munka közben.
A XAG P40-es drón munka közben.

A P40-es változat főleg kisebb gazdaságok számára ideális, amelyek a nagyobb és jóval költségesebb erőgépeket és eszközöket nehezen tudják megfizetni. Ez a modell 20 literes permetezőtartállyal van felszerelve, mely segítségével akár 15 hektár/óra teljesítményre is képes, mindezt kontrollált, precíz módon.

A RealTerra különlegessége, hogy egy speciális, nagy sebességű forgómozgást végző kijuttatófejjel van felszerelve, mely extrém kisméretű cseppeket formál a tökéletes és nagy felületű terítés elősegítésére. A RevoCast-rendszer használata során pedig 25 literes tartályból tud műtrágyát vagy akár vetőmagot szórni 1,6-2,4 tonna/óra teljesítménnyel.

A nagyobbik modell, a P80-as már a nagyobb gazdaságok részére lett fejlesztve, mely akár 40 kg hasznos terhet is képes szállítani, és a tapasztalat alapján óránként akár 20 hektár területet képes lepermetezni.

Az első duplarotoros drón: XAG V40

A bemutató további újdonsága volt a duplarotoros drón, mely a maga nemében egyedülálló konstrukció, hiszen a versenytársak multirotoros modelljeivel szemben ez csak két, dönthető rotorral van felszerelve. Permetezés során a dönthető rotorok segítségével a légáramlást úgy lehet beállítani, hogy a hagyományos drónokhoz képest kétszer jobb permetezési hatékonyságot lehet elérni vele.

A V40-es modell is támogatja a korábban említett platformokat, és munka közben képes feltérképezni és adatot gyűjteni a területről, így segítve a gazdákat naprakész információk szerzésében a növényállományról. Ez a típus 20 kilogrammos tartállyal és 10 méter széles permetezővel van felszerelve, mely segítségével akár 16 hektárt lehet lepermetezni óránként.

A V40 duplarotoros drón munka közben.
A V40 duplarotoros drón munka közben.

Mesterséges intelligenciával támogatott térkép szolgáltatás

A nemzetközi törekvésekkel összhangban, miképpen drasztikusan csökkenteni kell a kijuttatott permetszerek mennyiségét, a cég fejlesztői megalkották a mesterséges intelligenciával támogatott rendszerüket, mely képes a drónok által készített videók alapján helyspecifikusan meghatározni a permetszerrel kezelendő területeket, és olyan programot generálni a drónoknak, hogy csak a fertőzött területeken használjanak vegyszereket. A fejlesztők szerint egyrészről jelentősen csökkenthető a működési költség a drón használatával, másrészt a talajszennyezés és a kijuttatott vegyszer mennyisége is drasztikusan visszaszorítható a megoldásnak köszönhetően.

Forrás: XAG.com

További cikkek

Megépítették a „jövő traktorgyárát” Franciaországban​

A CLAAS „Jövő traktorgyára” Le Mans-ban, Franciaországan, hivatalosan is megkezdte működését a hároméves modernizációt követően. A legmodernebb digitális csúcstechnológiákra támaszkodva a termelés új mérföldkőhöz érkezett.​

Mit tudnak az Amazone intelligens permetezőgépei?​

Az új Amazone Pantera 4504 önjáró permetezőgép több részletfejlesztést tartalmaz a típuselődökhöz képest. Módosult a keringtetős rendszerű permetszer-kijuttatás, a kezelőközpont, de javult a gép hozzáférhetősége akár tisztítás, akár karbantartás szükséges.​

KONFERENCIA ÉS KIÁLLÍTÁS 2020

A nagy sikerű PREGA Konferencia és Kiállítás rendezvény sorozat 2020-es állomásán ezúttal is a lehető legtöbb és leghasznosabb információk átadására helyezzük a hangsúlyt.

Megosztás itt: facebook
Rendezvény megosztása

Ha felmerült Önben bármilyen kérdés, forduljon hozzánk bizalommal a tusak.zita@prega.hu e-mail címen vagy hétköznap 08:00 – 16:30 között a +36 30 383 3506 telefonszámon.

Fizetési rendszer: