A permetező drón egyszerre légijármű és növényvédelmi eszköz. Így vonatkozik rá az összes légiközlekedési jogszabály, valamint a növényvédelmi előírásokat is be kell tartani a használata során.

A 2022 májusi PREGA konferencián Keczer Máté tartott előadást Permetező drónok jogszabálynak megfelelő használata a mezőgazdaságban címmel.

Keczer Máté az előadásának elején arra hívta fel a figyelmet, hogy a légi közlekedés során, így a permetező drón használatakor, milyen kockázatokat kell mérlegelni. Részletezte, hogy korábban hogyan lehetett repülni a permetező drónokkal, majd ismeretette a jelenlegi jogszabályi keretet.

Kiemelte, az Európai Bizottság 2019/947-es végrehajtási rendeletét, amely alapján a magyar légügyi törvény is módosításra került és alapvetően határozza meg a drón üzemeltetést.

Mi az, ami jelenleg szükséges a permeteződrón üzemeltetéséhez?

Keczer Máté felsorolta és részletesen el is magyarázta, mire van szükség a permetező drónüzemeltetéséhez:

  • Kötelező felelősségbiztosítással kell rendelkezni mindazoknak, akik drónt, permetező drónt üzemeltetnek függetlenül attól, hogy saját terület felett repülnek vagy sem. A felelősségbiztosítást egyedileg az eszközre kell kötni.
  • A Bizottsági rendelet alapján létrejöttek műveleti kategóriák: nyílt, speciális, engedélyköteles. A permetező drónnal végzett műveletek a speciális kategóriába tartoznak. Az engedélyek megszerzéséhez a nyílt kategória engedélyeit is meg kell szerezni, valamint fontos kitétel, hogy a drón mérete nem haladhatja meg a 3 métert. Szükséges engedély: Műveleti engedély saját, előre meghatározható területek permetezésekor használható, 2 évre adját ki és magánszemély részére is. A LUC engedély viszont az Európai Unió egész területén érvényes, csakis jogi személy igényelheti és megszerzéséhez jóval több kritériumot kell teljesíteni.
  • Üzemeltetési kézikönyv.
  • Nébih (4/2022 AM rendelet) meghatározza, milyen feltételekkel lehet Magyarországon permetezni. Kritériumként szabja meg, hogy aki permetező drónnal akar munkát végezni, szerepelnie kell a növényvédelmi drónpilóta nyilvántartásban, ehhez pedig el kell végezni akkreditált intézményben a növényvédelmi drónpilóta képzést.

PREGA – Precíziós Gazdálkodási Konferencia és Kiállítás 2023

Mentsd el a dátumot már most!

Időpont: 2023. február 8-9.
Helyszín: Aquaworld Kongresszusi Központ, Budapest

Szekciók:

• Szántóföldi növénytermesztés

Farm-menedzsment: mezőgazdasági döntéstámogató szoftverek szekció

Talaj és termőképesség szekció

Vetés és genetika szekció

Tápanyag-gazdálkodás, öntözés szekció

Drónok a mezőgazdaságban: monitoring és légi kijuttatás szekció

Növényvédelem és növénykondicionálás szekció

Aratás és kapcsolódó műveletek, szenzorok, mérések szekció

• Agráradat szekció

• Precíziós gyümölcs- és szőlőtermesztés szekció

• Indoor farming és precíziós zöldségtermesztés szekció

• Precíziós állattenyésztés szekció

• Adattudomány a gyakorlatban szekció

• Digitális Élelmiszeripar szekció

Indexkép: Pixabay