Gulyás Levente, a Magyar Államkincstár Közvetlen Támogatások Főosztályának főosztályvezetője a PREGA-n részletesen bemutatta, hogy a gyakorlatban hogyan fog működni a területi monitoring rendszer (TMR). Mint mondta, a földterület használatáról fontos megtudni azt, ami a támogatások odaítéléshez szükséges. A következő időszakban ez az ellenőrzési rendszer kiegészül egy területi monitoring rendszer bevezetésével. Az összes olyan mezőgazdasági és vidékfejlesztési támogatás ellenőrzésére kiterjed majd a vizsgálat, amely a területhasználattal kapcsolatos, a parcellák állapotán múlik, hogy kifizetünk-e bizonyos támogatásokat.

A műholdas ellenőrzés a Copernicus program keretében működő Sentinel műholdcsaládra alapoz, a mezőgazdaság szempontjából releváns műholdak 5-6 napos visszatéréssel dolgoznak.

A legfontosabb változás, ami minden gazdát érint:

eddig szúrópróbaszerű ellenőrzések kapcsolódtak a területalapú támogatás igénybevételének vizsgálatához, 2023-tól viszont az ellenőrzés 100%-os lesz.

A szankciós rendszer is megváltozik, a teljes körű ellenőrzéshez ugyanis javítási lehetőség is fog társulni egészen szeptember 30-ig. Az egységes kérelem felületen kifejezetten erre a célra létrehoznak egy olyan lehetőséget, ami a pontosítás rögzítésére szolgál.

A térinformatikai szakrendszerben továbbra is megtalálható az ortofotó-állomány, amely támogatja a kérelembenyújtást és az ellenőrzéseket, de a folyamatos nyomonkövetés alapvetően a műholdas rendszerre fog tudni támaszkodni.

Három szakaszát tudjuk elkülöníteni ennek a monitoringrendszerben kezelt folyamatnak, amelyek egymásra épülnek. A gazdálkodók szempontjából a harmadik a legfontosabb, amikor eldől, hogy mi lesz a támogatás sorsa.

Mit vizsgálnak majd?

  • nem támogatható terület jelenlétét
  • felszínborítási inhomogenitást
  • beazonosítják a növényi hasznosítást

A táblák azonosítását mesterséges intelligencia felhasználásával, gépi tanulással fogja végezni a rendszer. Viszont fontos, hogy ott, ahol valamilyen problémát észlelnek, mindenképpen egy kincstári ügyintéző fogja újraértékelni az adatokat, tehát attól nem kell tartani, hogy a mesterséges intelligencia dönt a fejünk felett.

elemző eljárás

További részletekért érdemes megnézni a PREGA-n készült előadásvideót:

Indexkép: Shutterstock