Szamócaszámláló drónnal rukkoltak elő a belgák

A Flanders Make feldolgozóipari kutatóintézet drónja a mesterséges intelligenciának köszönhetően a levegőből képes megszámolni a szamócákat. Nagy segítség ez a termelőknek, akik a fejlesztés révén pontosabb képet kapnak a várható terméshozamokról.

A belga cég olyan algoritmust alkotott, amely drónokra szerelt kamerák és a szenzorok segítségével képes megszámolni egy parcellán a virágokat és a gyümölcsöket, hogy aztán ezekből hozambecsléseket csináljon. Az applikációt a Flanders Make a Belga Kísérleti Gyümölcstermesztési Központtal együttműködve hozta létre – írja az Agrárszektor a Future Farming cikke alapján

A mesterséges intelligencián alapuló technológia lehetővé teszi, hogy a drónok teljesen önállóan végezzenek el bizonyos feladatokat, vagy hogy villámgyorsan elemezzék a begyűjtött képeket. A projekt során egy három hetes időintervallum alatt a kutatók manuálisan is megszámolták a szamócavirágokat, így ismerik az algoritmus hibahatárát és képesek nagy pontossággal meghatározni a virágok tényleges számát.

Indexkép: Flanders Make