Szenzációs! Itt a világ első teljesen elektromos önvezető traktora

Forradalmian új traktor, mely ötvözi az autonóm vezérlést, a mesterséges intelligenciát és az elektromos meghajtás előnyeit. A Monarch okos traktorával a gazdák tovább növelhetik versenyképességüket, miközben csökkentik a károsanyag-kibocsátásukat.

A traktor akár gépkezelővel vagy anélkül is üzemeltethető

traktor szándékosan úgy lett kialakítva, hogy szükség esetén gépkezelő is irányíthassa, de az erőgép képes akár vezető nélkül is, önállóan dolgozni. A traktor a legújabb autonóm technológiákkal van felszerelve, így előre programozottan is tud munkát végezni, de alkalmas az emberekkel való együttműködésre is, mivel megérti azok kézjelzéseit, sőt akár követni is képes személyeket.

Egy traktor, aminél a gépvezető opionális.
Egy traktor, aminél a gépvezető opionális.

A gép a nagyfokú autonómia miatt nagyon komoly biztonsági berendezésekkel van felszerelve, így többek között folyamatosan 360°-ban figyeli a környezetét, továbbá speciális kamera figyeli a teljesítményleadó tengely környezetét is. Ezenkívül különböző felborulás- és ütközéselkerülő megoldásokat is alkalmaztak a traktoron.

Folyamatosan gyűjti az adatokat

A Monarch Traktor folyamatosan figyeli és elemzi a környezetét, így nap végére gyakran több mint 240 GB adatot is összegyűjthet, amelyek hasznos információként szolgálhatnak a gazdáknak a növénykultúrák állapotáról, termésbecslésről vagy akár kártevők jelenlétéről. Az információt felhasználva az igényekhez lehet igazítani a növényvédő szer és tápanyag-utánpótlás kijuttatását.

Okostelefonnal vagy az online kezelőfelület segítségével folyamatosan nyomon követhető élőben is a traktor munkája, sőt a munkagép veszély vagy a munkakörülmények megváltozása esetén automatikusan üzenetet küld a tulajdonosnak, aki szükség esetén rögtön közbeavatkozhat.

Fáradhatatlan munkaerő

A gyári adatok szerint a traktor akár 10 órán keresztül is képes üzemelni 40 lóerős teljesítményen. A gép csúcsteljesítménye 70 lóerő, azonban ezt a teljesítményt csak korlátozott ideig képes kifejteni. A traktor négykerék-meghajtású, és a gyártó ígérete szerint 4-5 óra alatt újratölthető akkumulátorral rendelkezik, melyre tíz év garanciát adnak.

Az erőgép már előrendelhető, ehhez 500 dolláros foglalóra van szükség, melyet beszámítanak a teljes árba, amely várhatóan valahol 15 millió forint körül lesz. Az első kiszállításokat 2021 őszére tervezi a gyártó.

Forrás: monarchtractor.com