100 hektár trágyázása egyetlen drónnal? Ma már ez is lehetséges

Az agrárcélú drónok hatalmas fejlődésen mentek keresztül az elmúlt években. A modernizáció talán a szántóföldi növénytermesztés területén a leglátványosabb. A drónok előnye leginkább a célzott, költséghatékony, s ebből adódóan környezetbarát beavatkozásokban rejlik.

A fejlesztők egyre nagyobb teherbírású és tartálykapacitású drónokat igyekeznek gyártani megfizethető áron a mindennapos alkalmazáshoz. Ezzel párhuzamosan az IT szakemberek a nélkülözhetetlen, jellemzően felhő alapú adatátvitelen és adatkezelésen dolgoznak. A hatékony munkavégzéshez kell egy optimális üzemidő is, egy megfelelő akkukapacitás, amit gyorsan lehet cserélni, a tartály újratöltésekor.

A dróntechnikák óriási lehetőséget rejtenek a mezőgazdaság számára
A dróntechnikák óriási lehetőséget rejtenek a mezőgazdaság számára – fotó: Agroinform.hu

A Leading Edge Aerial Technologies eddigi kísérletei alapján, száraz műtrágyával, 5,6-11,2 kg/ha értékkel számolva 101 hektárt tudtak kezelni egy munkanap alatt, a fenti 25 kg össztömegű géppel. Az adagolás mértéke kb. 4,5kg/perc, ez 0,8 hektár/perc munkasebességet jelent. A drónnal kijuttatható, egy feltöltésnyi mennyiség azonban nagyobb területekre is elegendő lehet, ha egy előzetes növényvizsgálati felmérést végzünk.

Ehhez fejlesztették ki a PrecisionVision 35X UAS szoftver és hardver párosát és a mérési eredményt felhasználva végezhető el a műtrágyázás, szemcsés, finom por vagy folyékony halmazállapotú szerekkel. Mind a kijuttatás mértéke, mind a repülési sebesség és magasság folyamatosan szabályozható, a termény állapotának megfelelően, kis túlzással, szinte négyzetméter pontossággal.

Ehhez nemcsak a növényvédelmi drónokat és szoftvereiket kell még tökéletesíteni, de a szintén drónra szerelt, állapotfelmérést végző eszközöket is. A pontatlan „határszemle”, pontatlan beavatkozást eredményez, ha csak erre hagyatkozunk. Ezért fontos az élő kép, akár az egyébként szemmel látható növénybetegségek digitális felismerésével és automatikus riasztással együtt. Ezek koordinátái szintén felvihetők a növényvédelmi repülési tervbe, akárcsak a talaj nitrogén tartalma vagy a terményfejlettség mértéke.

Forrás: www.futurefarming.com