Az alma minden formában finom, de ha sót szórsz rá, igazi ízbombává változik! Elsőre talán furcsán hangzik, de a sózott alma nem csupán különleges gasztronómiai élményt nyújt, hanem egészségügyi előnyökkel is kecsegtet. Olvass tovább, és kiderül, miért lesz hálás még a fejed is a sós almának, ha kipróbálod!

Miért jó az alma sózva?

Az édes és sós ízek párosítása a profi séfek konyhájából már jól ismert trükk, de most végre az almával is érdemes kísérletezned! A só még jobban kiemeli az alma természetes édességét, miközben a textúráját is finomabbá varázsolja. Híres cukrászmesterek szerint a sóval való kombinálás új ízrétegeket teremt, így minden falat meglepetés lesz!

De nem csak az íz miatt érdemes sózni az almát! A cukor és só párosa dopamint, azaz boldogsághormont szabadít fel a szervezetedben, ami különösen jól jön a borongós, sötét téli napokon. Sőt, ha egy kis fekete borsot is szórsz rá, igazi pikáns, édes-csípős ízvilágot kapsz, ami felpörgeti az érzékeidet!

Fejfájás ellen is bevethető!

Nem kamu: egyre több egészségügyi szakértő ajánlja a sózott almát fejfájás ellen! Ha gyakran fáj a fejed, próbáld ki ezt a trükköt: vágj négyfelé egy almát, a magházát távolítsd el, majd sózd meg a szeleteket, és fogyaszd el. Egy órán át ne egyél mást – a kúra szerint, ha ezt 10 napon át reggelente megismétled, búcsút inthetsz a fejfájásnak!

Legyen saját almafád – az igazi élményért!

Ha már ennyit dicsértük az almát, miért ne termesztenéd meg magadnak? Egy almafa nemcsak a kerted dísze, de egész évben ellát vitaminban gazdag gyümölccsel. Ráadásul így mindig friss, ropogós almát szórhatsz meg egy csipet sóval!

  • Válassz napos helyet a kertedben az almafának, hogy bőven teremjen!
  • A jó vízelvezetésű, tápanyagban gazdag talaj a kulcs.
  • Az ültetést legjobb ősszel vagy kora tavasszal végezni.
  • Ne felejts el rendszeresen öntözni!


alma

Az alma sózva is nagyon finom. – Fotó: Shutterstock

Extra tipp: Az almafát nem csak a terméséért érdemes nevelni. Tavasszal csodás virágokkal ajándékoz meg, nyáron árnyékot ad, és madarak is szívesen lakmároznak róla!

Ne félj újítani a konyhában! Egy csipet sóval az alma igazi különlegességgé válik, ráadásul még a fejfájásod is csillapodhat tőle.

Ezért egyél sok almát

Az alma igazán kedvelt gyümölcs hazánkban. Fejenként átlagosan évi 25 kg almát fogyasztunk. Ezt pedig nagyon jól tesszük, hiszen az alma igazán egészséges. Nagyon magas a rosttartalma, emellett vitamintartalma is jelentős. A-, B- és C-vitaminban gazdag, de folsav-, kalcium-, magnézium-, kálium- és kéntartalma is jelentős. Vízoldékony rostanyaga a pektin, rengeteg jótékony hatással bír a szervezetre nézve. Kedvezően hat a bélflórára, csökkenti a székrekedést és a koleszterinszintet.

Az alma magas káliumszintje segít a vérnyomás csökkentésében. Nyáltermelő hatása segít csökkenteni a fogszuvasodást. Gyümölcssav tartalma jó hatással van a májra és a belekre. Méregtelenítő hatása segít a vese megóvásában, és a vese- és a húgysavkő kialakulásának csökkentésében. A legegészségesebb és legtáplálóbb módja az almának a nyers fogyasztás, és ehhez ne hámozzuk meg, hiszen a héjában is rengeteg a vitamin.

Almában gazdag napokat kívánunk!