Karácsony fenyőillat nélkül? Ugyan már! Ha te is a műfenyőre esküszöl – vagy csak idén nem sikerült elcsípni a tökéletes fenyőfát –, akkor sem kell lemondanod a karácsony egyik legfontosabb összetevőjéről: a csodás, friss fenyőillatról! Lássuk, milyen pofonegyszerű trükkökkel csalhatsz igazi erdei hangulatot a lakásba, bármilyen fád is legyen!

Fenyőtű a fazékban: illatbomba percek alatt!

Ha szeretsz barkácsolni, imádni fogod ezt a módszert! Szerezz be egy marék friss, zöld fenyőtűt – a szomszéd kertjéből, vagy egy közeli erdőből. Dobd bele őket egy fazék forrásban lévő vízbe, majd vedd vissza a lángot, és hagyd, hogy az illat szép lassan elárassza a lakást. Ha egy órán át párologtatod, garantáltan minden vendéged azt fogja hinni, hogy igazi fenyőfád van!

Készíts saját fenyőfa illóolajat!

Gyűjts friss tűleveleket, mosd meg őket alaposan, majd szárítsd meg. Törd össze mozsárban, öntsd le édesmandula-olajjal, zárd üvegbe, és egy hétig naponta rázogasd. Utána jöhet még 10 nap pihenő sötét helyen, majd szűrd le – és kész is a természetes, fenyőillatú illóolaj! Ezt párologtatóba is teheted, vagy akár a műfenyőre is cseppenthetsz belőle.

Tegyél vázába friss fenyőágat!

Egyszerű, de nagyszerű: néhány friss fenyőág egy szép vázában már önmagában is csodákat művel. Illatozik, dekorál, ráadásul a műfenyő mellé állítva még hitelesebbé teszi a karácsonyi díszítést.

Fenyő – nem csak illatos, egészséges is!

Tudtad, hogy a fenyő tűlevele hatszor annyi C-vitamint tartalmaz, mint a citrom? A gyantától a tűlevélig minden része igazi kincs: segíthet bőrbetegségek, köszvény, asztma vagy köhögés esetén is. És ha igazán különlegeset szeretnél, készíts házi fenyőrügy szirupot – az ára az egekben, de otthon fillérekből megoldhatod!

Ezért hasznos a fenyőrügy szirup

Gyógyászati célra többféle fenyő is megfelelő, mint például a jegenyefenyő, a vörösfenyő, a törpefenyő, az ezüstfenyő és a lucfenyő. A lucfenyő különösen hasznos, hiszen rengeteg terpentint tartalmaz, amely fokozza gyógyító hatását.

A fenyőrügyből készített szirup kiváló megfázás esetén. A fenyőrügy elnevezés a fenyőfák friss ágvégeit jelenti. Az itt található anyagok nyákoldó hatásúak. A belőlük készült szirup kiváló köptető, ráadásul csupa természetes anyagot tartalmaz, ami még jobban szolgálja az egészségünket.


A fenyőrügy szirup kiváló segítség a megfázás, a köhögés, a torokfájás és egyéb, légúti fertőzések esetében, továbbá a hörghurutot is remekül gyógyítja, így igazi szuperfegyver a téli, megfázásos időszakban. De nem csak szirupként használható. Illóolaja fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, élénkítő és gyulladáscsökkentő hatású, és segít bármilyen betegség utáni felépülésben is.


műfenyő

Lehet fenyőillat akkor is, ha műfenyőd van. – Fotó: Shutterstock


Így készíts fenyőrügy szirupot

A szirup elkészítésével várnunk kell tavaszig, hiszen a tavaszi hajtások és rügyek bővelkednek vitaminokban. A legjobbak a körülbelül 3 és 7 cm közötti hosszúságú rügyek.

Csupán a következőkre van szükség az elkészítéséhez:

  • 1 darab üveg
  • 1 kg kristálycukor
  • 3-4 marék fenyőrügy
  • fél dl víz

Az üveget alaposan mossuk el, majd tegyünk az aljára 2-3 cm magasságig cukrot. Ezután helyezzünk rá egy sor fenyőrügyet. Ha tiszta helyről származik, nem kell megmosni. Kicsit nyomkodjuk meg, és tegyünk rá ismét cukrot, majd újra rügyet. Ezt addig folytassuk, míg el nem fogy a cukor és tele nem lesz az üveg. Ezután zárjuk le az üveget és tegyük meleg helyre. Akár napsütés is érheti, bár ekkor a színe barnás lesz.


Pár nap múlva összeesik az egész az üvegben. Ekkor adjunk hozzá még friss rügyeket, majd zárjuk le az egészet újra. Ha a cukor nem olvad megfelelően, adjunk hozzá egy nagyon kevés, körülbelül fél deciliternyi vizet. Ezzel jobban be tud indulni a folyamat. Amikor a rügyek már kifakultak és besziruposodott az üveg tartalma, szűrjük le, és töltsük tiszta üvegekbe. Ha rögtön fogyasztani akarjuk, akkor nem szabad forralni, dunsztolni és eszünkbe se jusson tartósítószert adni hozzá! A szirup olyan tömény, hogy nem fog megromlani.

Azonban, ha hosszú ideig szeretnénk tárolni, ügyelni kell rá, hogy ne maradjon oxigén az üveg tetején, mert könnyen megpenészedhet. Vegyünk elő egy lábast, majd lazítsuk meg az üvegek kupakját, hogy kijöjjön belőlük a levegő. Tegyük az üvegeket a lábasba, majd öntsük fel háromnegyedig vízzel, és lassú tűzön kezdjük el forralni. Addig forraljuk a vizet, míg a benne lévő üvegekben el nem kezdenek mozogni a buborékok. Ekkor zárjuk el a tüzet, tegyük szorosan az üvegekre a kupakokat, majd hagyjuk őket kihűlni a vízben. Így akár évekig is eláll a szirup. Ha nem szeretnénk mindezt elvégezni, akkor tartsuk hűtőben a szirupos üvegeket.

Megfázás és köhögés esetén együnk belőle egy teáskanálnyit étkezés előtt, de teába is belekerülhet a fenyőrügyszirup. Arra azonban mindenképp ügyeljünk, hogy a tea ne legyen túl forró, mert akkor a szirup vitamintartalma károsodni fog. Aki szereti az ízét, szörpként is fogyaszthatja.

Egészségben gazdag telet, és fenyőillatú karácsonyt kívánunk!