A holland szamócatermesztők számára a 2025-ös év kiegyensúlyozott terméshozamot, ugyanakkor hullámzó árakat hozott. Az enyhe és csapadékmentes nyári időjárás kedvezett a termesztésnek, így a szamóca minősége és mennyisége is megfelelően alakult. A piac egyensúlyban volt, komolyabb minőségi problémák nélkül.



Folytontermő fajták térnyerése

A szezon egyik fontos trendje a termesztésszerkezet átalakulása volt: a korai, csúcsidőszakot adó júniusi fajtákat – például az Elsanát – egyre inkább felváltják a folytontermő típusok, mint a Lady Emma vagy az Inspire. Ennek köszönhetően a kínálat eloszlása egyenletesebbé vált, és elkerülhetők voltak a korábbi túltermelési hullámok.

Árak alakulása a szezon során

  • Nyár eleje: Az első nagyobb mennyiség június végén-július elején jelent meg a piacon, 5 €/kg körüli átlagáron.
  • Csúcsidőszak: A stabil kereslet 4 €/kg árakat eredményezett, de a szabadságok és túlkínálat miatt július végén 3 €/kg alá süllyedt az ár.
  • Ősz eleje: A szabadföldi termesztés kifutása és az üvegházi termelés közötti átmenet áremelkedést hozott, elérve a 6 €/kg szintet.
  • Ősz vége: A kedvező időjárásnak köszönhetően az őszi termesztés zökkenőmentesen indult, az árak 4 €/kg körül stabilizálódtak.
  • November-december: A termelés megugrott, az árak átmenetileg 7 €/kg közelébe emelkedtek, majd a spanyol és észak-afrikai konkurencia hatására 6 €/kg alá estek.


szamoca

illusztráció – Fotó: Shutterstock

Exportpiacok és nemzetközi verseny

A nyári időszakban az export visszafogottabb volt, mivel a legtöbb célország önellátó volt. Ősszel azonban Anglia megnövekedett kereslete – az ottani korai szezonzárás miatt – kedvező lehetőséget teremtett a holland és belga termelők számára. November végére megjelentek a spanyol és észak-afrikai szállítmányok, amelyek erős árversenyt indítottak el.

Téli termesztés: megvilágított üvegházak

A holland szamócatermesztés egyik új iránya a téli időszakra áthúzódó, mesterséges megvilágítással támogatott üvegházi termesztés. A terület 30-ról 40 hektárra nőtt, azonban a magas energiaköltségek miatt továbbra is korlátozott mennyiség termelhető. Ez a gyümölcs prémium termékként jelenik meg a piacokon, elsősorban karácsonytól február közepéig.

Belgiumban a téli termesztés szintén előtérbe került: már december elején elindult a világított szakasz, biztosítva az ellátást januárra és februárra.


Jövőbeli kihívások

A szamócatermesztés kilátásai kedvezőek, de a termelők komoly kihívásokkal néznek szembe a következő években. Ide tartozik a növekvő munkaerőköltség, a növényvédő szerekre vonatkozó szabályok szigorodása, valamint a vízhasználat szigorúbb ellenőrzése.

A 2025-ös szezon pozitív zárása stabil alapot teremt a 2026-os évre, de a versenyhelyzet és a költségek növekedése miatt elengedhetetlen a termesztési technológiák és piacstratégiák folyamatos fejlesztése.

Forrás: fruitveb.hu

Indexkép: Shutterstock