Banánrajongók, figyelem! Ha eddig gondolkodás nélkül hajítottad a banán héját a kukába, most kapaszkodj meg: aranyat dobsz ki! Nem csak a majmok, de a növényeid is odáig lennének érte, ha esélyt kapnának. És mi a helyzet a túlérett banánnal? Hidd el, nem csak sütibe vagy turmixba jó – de erről később!

Banánhéj – a növényeid szupertrágyája

A banánhéj igazi tápanyag-bomba: káliumban, magnéziumban és kalciumban gazdag, így a növényeknek szinte luxus csemege. A bio banán héját vágd apróra, szárítsd meg, és dolgozd a virágágyás vagy a cserepes növény földjébe. A rózsák, évelők és szobanövények hálásak lesznek érte – egészségesebbek, virágzóbbak lesznek, mint valaha!

És ha folyékony tápot szeretnél? Vágd fel a bio banán héját, főzd fel 1 liter vízzel, áztasd egy éjszakán át, majd szűrd le, és hígítsd 1:5 arányban. Ezzel öntözd a szobanövényeidet – garantáltan imádni fogják!

Sőt, a banánhéj belsejével áttörölve a leveleket, azok fényesek és pormentesek maradnak. Olcsóbb és természetesebb, mint bármilyen bolti levélfény!

Túlérett banán – a konyha titkos fegyvere

A barnuló banán sem hulladék! Ha már nem elég gusztusos, cipőfényesítőnek is beválik. De ne siess vele a cipőkhöz: előbb próbáld ki energiabomba reggeli turmixként, vagy dobd be a bébiételbe, hogy egészséges, édes és krémes legyen. A banán íze még a spenótot is megszelídíti!

Sütésnél is csodát művel: egy érett banán simán helyettesít egy tojást a brownie-ban, muffinban vagy pudingban, ráadásul természetes édesítőként is működik – kevesebb cukor kell, mégis finomabb lesz a végeredmény.


banánhéj és banán

A banánhéj és a túlérett banán is hasznos. – Fotó: Shutterstock

Fagylaltkészítés? Naná! Fagyaszd le a felkarikázott banánt, majd turmixold habosra – kész is a villámgyors, krémes banánfagyi! Minél több benne a banán, annál selymesebb lesz. Adj hozzá más gyümölcsöket, és varázsolj egészséges desszertet!

A banánból minden falat aranyat ér!

Legközelebb, ha banánt eszel, gondolj a növényeidre és a konyhádra is! A banánhéj és a túlérett banán nem hulladék, hanem igazi szuperhős a ház körül – csak rajtad múlik, kiaknázod-e a bennük rejlő lehetőségeket!

A banán nagyon kalóriadús, így rengeteg energiával tölt fel bennünket. Ezen kívül gazdag káliumban és magnéziumban, így segít a vérnyomás szinten tartásában, és a szívünk egészségéért is sokat tesz. Antacid-hatásának köszönhetően megvéd a gyomorfekélytől. Mivel megvastagítja a gyomor nyálkahártyáját, megvéd a gyomorsav túltermelődésétől.

Könnyen emészthető, így mindössze 110 perc alatt ürül ki a gyomorból, ezért ajánlható gyomorfekélyben szenvedőknek, de még hasmenés esetén is számíthatunk rá, hiszen segít visszaszerezni az elvesztett káliumot. Mivel sok pektint tartalmaz, jó hatással van az emésztésre és segítséget nyújt székrekedés esetén, triptofán tartalma pedig javítja a kedvünket.

A túlérett banánban jóval több a TNF (tumor nekrózis faktor), ami rákellenes anyag, mely segít leküzdeni az abnormális sejtburjánzást a testben. Egy banánnal fedezhetjük a napi C-vitamin szükségletünk 15%-át. Ezen kívül bővelkedik A- és E-vitaminban, de tartalmaz még vasat, rezet, jódot, mangánt és foszfort is. Különösen sok benne a B6-vitamin.

Sportolók számára kiváló szénhidrátforrásként szolgál, főleg edzések előtt kellő idővel fogyasztva. Fokozza az izmok működését, természetes módon juttatja a szervezetet antioxidánsokhoz és egyéb tápanyagokhoz. Magas vastartalmának köszönhetően hemoglobin termelést idéz elő, így segít leküzdeni a vérszegénységet

Ha tehát túlérett a banán, akkor se dobjd ki, és a héját is használd fel!