A szaloncukor a karácsonyfa legfinomabb dísze. Annyiféle ízben kapható már, hogy mindenki megtalálja a saját kedvencét. Sőt, akár még saját magunk is el tudjuk készíteni. Természetesen a hagyományos ízek a legkedveltebbek, de mindig jelennek meg újabb, igazán különleges ízű szaloncukrok is.

Ez az idei év szaloncukra

A 2025-ös év szaloncukra versenyen minden eddiginél izgalmasabb ízek és elképesztő mennyiségű édesség kóstolása után megszületett a döntés: a soltvadkerti Szent Korona cukrászda karamellizált fehércsokoládéval bevont Lotus kekszes-karamellás szaloncukra lett a nagy nyertes!  

Idén hatodik alkalommal rendezték meg az Év Szaloncukra versenyt, ahol 24 gyártó 165 különböző szaloncukorral szállt ringbe, és közel 200 kóstoló döntött a díjak sorsáról - tudjuk meg a 24.hu írásából. A szervezők, a Szeretem a csokit TikTok csatorna két arca, Kovács Ádám és Kovács Gergely gondoskodtak róla, hogy senki ne maradjon le a legfinomabb falatokról. A kóstolás igazi maratoni volt: 12 ezer szem szaloncukrot kóstoltak meg a szerencsés zsűritagok!

Kategóriák, ahol mindenki találhat kedvencet

Az idei verseny egyik nagy újítása, hogy külön kategóriában indultak a mentes szaloncukrok: a cukor-, glutén- és tejfehérje-érzékenyeknek is jutott a boldogságból. A gyerekek kedvenceit például a Magyar Színház fiatal színészei választották ki – így garantált, hogy a gyerekek idén sem maradnak izgalmas ízélmények nélkül.


szaloncukor

A szaloncukrok rengeteg ízben kaphatók. – Fotó: Shutterstock

A szakmai zsűriben olyan nevek döntöttek, mint Gácsi Zoltán, a Csokoládé Akadémia vezetője, vagy Erdélyi Balázs, a Magyar Cukrász Ipartestület elnöke. De sztárkóstolók is voltak: például a zselés szaloncukrokat Trokán Anna és kollégái tesztelték!

A legjobbak listája 2025-ben

  • Az év szaloncukra: Szent Korona Cukrászda – Karamellizált fehércsokoládéval bevont Lotus kekszes-karamellás szaloncukor
  • Második hely: Keszthelyi Sütibolt – Ropogós ostyás sós karamellás szaloncukor
  • Harmadik hely: Gyulai Kézműves Cukrászda – DJC Stílusgyakorlat (a 2025-ös Magyarország tortája szaloncukor változata)

Ezeket a szaloncukrokat kóstoltad már?

Ha azt hitted, már mindent kóstoltál, amit szaloncukor-fronton lehet, akkor érdemes újra körbenézned! 


  • Aki szereti a csípős, sőt, inkább erős ízeket, az feltétlenül kóstolja meg az Erős Pistás és a Haragos Pistás szaloncukrot. 
  • Németországban annyira szeretik az uborkát, hogy még uborkás szaloncukrot is lehet náluk vásárolni. Az édesség külsejét uborkával színezett étcsoki borítja, a belsejében pedig uborkazselé található.
  • A japánok szusi imádata az édességekre is kiterjed, így szaloncukor formában is megvásárolhatjuk azt. Az édesség alapja természetesen rizs, majd a hagyományos szusihoz hasonlóan feltekerik, csokoládéba mártják és színes papírba csomagolják.
  • Amerikában az egyik leghíresebb vegán szaloncukor fodros kel ízű, ami szárított por formában kerül az édességbe. A cukor alapja egy édes fodroskel-massza. 
  • Milánó egyik híres pizzázója pedig pizzás szaloncukrot készít, amelyet nagyon kedvelnek a helyiek.



Ismerd meg a szaloncukor történetét

A szaloncukor igazi karácsonyi finomság. Régebben selyem- és sztaniolpapírba csomagolták, manapság pedig az ízek sokasága és a csomagolások sokszínűsége varázsolhat el bennünket. A szaloncukor őse a fondant-cukor volt, amit túltelített cukoroldatból, felfőzéssel készítettek. A franciák a 14. században kezdték el készíteni, tőlük német bevándorló cukorműves mesterek közvetítésével, a 19. század első harmadában érkezett Magyarországra.

Hazánkban a szaloncukrot kezdetben kézzel készítették, azonban a 19. század végén már az első fondant készítő gépek segítették a tömeges gyártást. Az első gyárat Stühmer Frigyes, hamburgi cukrászmester alapította, ahol a Gerbeaud cukrászda számára készítette karácsonyi finomságait.

Jókai szalonczukkedlinek nevezte a szaloncukrot, 1891-ben pedig megjelent Hegyesi József "A legújabb házi czukrászat" című kézikönyve, amelyben tizenhétféle szaloncukrot írt le. A cukrászdák ekkor a szaloncukrokat közvetlenül a készítőtől vásárolhatták meg, a megrendelő által meghatározott ízben.

Gyerekkorunkban még nagyon is jellemző volt, a szaloncukor csomagolásánál a ma már kevéssé ismert rojtozás. A híres cukrászdákban az inasok feladata volt a rojtozó gép működtetése. A formákat átszitált rizslisztbe mártották, ezután öntötték a folyékony, főzött cukormasszát a mélyedésbe. A cukor megdermedése és megszáradása után csomagolták a szaloncukrot.

A szaloncukor azóta sem veszített népszerűségéből, habár fogyasztásakor mindenképp legyünk vele tisztában, hogy cukortartalma miatt nem kedvez a testsúlyunk megőrzésének!