Nelson Troutman pennsylvaniai tejtermelő neve mostantól összeforrt egy különleges kampánnyal: a „97 Milk” szénabálák mozgalmával, amely végül hozzájárult ahhoz, hogy a teljes tej újra elérhető legyen az amerikai iskolákban. Évek óta tartó lobbizás, közösségi összefogás és politikai nyomásgyakorlás eredményeként a „Teljes Tej az Egészséges Gyerekekért” törvény mindkét kongresszusi házon átment, és csak az elnöki aláírás hiányzik ahhoz, hogy jogerőre emelkedjen.
A képviselőház december 16-án 330-99 arányban szavazta meg a jogszabályt, míg a szenátus már november 20-án egyhangúlag elfogadta.
Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy az iskolák teljes tejet és csökkentett zsírtartalmú tejet is kínáljanak, nem csak az eddig előírt zsírmentes és alacsony zsírtartalmú változatokat.
A szénabálák mögötti ember
Troutman kampánya több mint egy évtizeddel ezelőtt indult, amikor piros festékszóróval „Teljes tejet igyál” és „97 Milk” feliratokat fújt szénabálákra. Az elnevezés onnan ered, hogy
a teljes tej 97%-ban zsírmentes, azaz csupán 3,25% zsírt tartalmaz.
A bálák az egész középnyugati régióban, sőt egészen Alaszkáig eljutottak, felhívva a figyelmet a teljes tej iskolai hiányára.
A kampány gyorsan mozgalommá nőtte ki magát, Facebook-oldallal, önkéntesekkel és törvényhozókkal való személyes találkozókkal. Troutman és társai meggyőzték Glenn „GT” Thompson képviselőt is, aki 2023-ban beterjesztette a törvény első változatát. Két évvel később a cél elérhető közelségbe került.

illusztráció – Fotó: Shutterstock
Mit tartalmaz a törvény?
Az új törvény lehetővé teszi, hogy a Nemzeti Iskolai Ebédprogram keretében újra kínálhassanak teljes tejet az iskolák. A tej mostantól mentesül a USDA 10%-os telítettzsír-korlátozása alól, amit sokan régóta túlzónak tartottak.
Brooke Rollins mezőgazdasági miniszter szerint ez „józan ésszel járó győzelem”, amely egyszerre javítja a gyermekek táplálkozását és támogatja az amerikai tejtermelőket.
A vita háttere
A teljes tejet 2012-ben gyakorlatilag eltávolították az iskolai menüből, miután az Obama-kormányzat által elfogadott irányelvek csak a zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú változatokat engedélyezték. Az indoklás szerint a telített zsírok növelik a szívbetegségek kockázatát, így nem illeszkednek az egészséges gyermekétkezésbe.
Későbbi kutatások azonban megkérdőjelezték ezeket az állításokat, és több tanulmány is kimutatta, hogy a teljes tej hosszabb ideig eltelít, csökkenti a nassolási vágyat, és értékes tápanyagokat – például kalciumot, fehérjét, A-, D- és B12-vitamint – tartalmaz.
A vita még nem zárult le, de egyre többen hangsúlyozzák, hogy a teljes tejet nem önmagában, hanem a gyermek teljes étrendjének részeként kell értékelni.
A tejipar fellélegezhet
A Nemzeti Iskolai Ebédprogram az Egyesült Államok folyékony tejforgalmának közel 7,5%-át teszi ki. A korábbi szabályozások után a tejfogyasztás meredeken csökkent, különösen a teljes tej esetében. Daniel Munch közgazdász szerint az új törvény, ha csak az iskolák negyedében vezetik is be, jelentősen megnövelheti a vajzsír-keresletet, sőt, akár 2-3%-kal is emelheti az amerikai tejtermelés volumenét.
Munch szerint bár a változás nem fogja gyökeresen megváltoztatni a fogyasztási szokásokat, még a mérsékelt növekedés is érezhető támogatást jelent a gazdálkodóknak.
Mikor kerül vissza a teljes tej az iskolákba?
Egyelőre nincs hivatalos határidő, de amint az elnök aláírja a törvényt, a USDA azonnal megkezdi az új szabályozás végrehajtását. Troutman azonban már most elégedett: „Nem rólam szólt ez soha, hanem arról, hogy a gyerekeink szeressék a tejet, és vigyék haza ezt az élményt.”
A gazda abban bízik, hogy a gyerekek szószólói lesznek a tejnek: „Azt fogják mondani: ’Nagymama, ittál tejet?’ És máris elértük a célunkat.”
Forrás: farmprogress.com
Indexkép: Shutterstock