Friss, lédús narancsra vágysz? Egy apró hiba, és az egész zsák a kukában landolhat! Megmutatjuk, mikor érdemes gyanakodni, és miért nem szabad kockáztatni, ha furcsa jeleket látsz a narancson.
Miért veszélyes a színváltozás?
A narancs élénk, üde színe a frissesség jele – de ha sötét, barnás, szürke vagy zöldes foltok jelennek meg rajta, netán megfakul vagy furcsa szagot áraszt, az már a romlás biztos jele. A penész, a puha, benyomódó foltok, a savanykás vagy alkoholos illat mind azt jelzik: a narancs már nem biztonságos! Ilyenkor az egész zsákot jobb kidobni, mert a romlás villámgyorsan terjed a többi gyümölcsre is - tudjuk meg az egeszsegkalauz.hu írásából.
Így ismerd fel a romlott narancsot
- Barnás, szürkés, fekete foltok, penész – fehér, zöld vagy fekete színben.
- Puhuló, benyomható, ragacsos héj – a belseje már bomlásnak indult.
- Szokatlan, savanyú vagy alkoholos szag – a friss citrusillat helyett.
- Szivacsos, levegős állag – belül már erjed, akkor is, ha kívül még szépnek tűnik.
- Ráncos, kiszáradt héj – túlérett, íze lapos, lédússága eltűnt.
Miért veszélyes a romlott narancs?
A penészes vagy erjedő narancs nem csak gusztustalan, hanem veszélyes is lehet! A penészgombák mikotoxinokat termelnek, amelyek gyomor- és bélpanaszokat, allergiás reakciókat, sőt légúti irritációt okozhatnak. A narancsban megbúvó mikroorganizmusok különösen veszélyesek lehetnek gyerekekre, idősekre és érzékeny immunrendszerűekre. Ne próbáld meg levágni a rossz részt! A penész szabad szemmel nem láthatóan is átszövi a gyümölcsöt.
Mi történik, ha mégis megeszed?
Ha véletlenül romlott narancsot ettél, akkor sajnos számíts hányingerre, hasmenésre, hasi görcsökre. Ilyenkor igyál sok folyadékot, pihenj, és kerüld a savas, gyümölcsös ételeket. Súlyosabb tünetek – magas láz, véres hasmenés, erős fájdalom – esetén azonnal orvoshoz kell fordulni!
Így tárold helyesen a narancsot
A narancs a hűtőszekrény zöldséges fiókjában vagy hűvös, jól szellőző helyen marad legtovább friss. Kerüld a párás, bezacskózott tárolást, és rendszeresen nézd át a gyümölcskosarat! Egyetlen romló narancs tönkreteheti az egész készletet.

Figyelj oda a narancs külsejére, mielőtt fogyasztod. – Fotó: Shutterstock
Ne kockáztass!
Ha a narancs színe, szaga vagy állaga megváltozik, ne gondolkodj – dobd ki! Az egészséged mindennél fontosabb, és egyetlen romlott narancs sem éri meg a kockázatot. Legyél körültekintő, és mindig válassz friss, ép gyümölcsöt!
Ismerd meg a narancsot
A narancsfa 8-15 méter magas, örökzöld fa, melynek terebélyes, gömbölyded koronája van. A narancsfa levélhónaljaiban tövisek találhatók. Virágainak nagyon erős illata van, és körülbelül 5 cm nagyságúak.
A narancs egy narancssárga, olajjáratokat tartalmazó külső, és egy fehér, szivacsos, belső rétegből áll. Ez alatt találhatók a gerezdek. Egy gerezd egy termőlevélnek felel meg. A magvak a gerezdek belső szegletében fejlődnek ki, de manapság már sok a mag nélküli narancs is.
A narancs termése, vagyis a bogyója 10-14 gerezdre tagolódik, amelyek egymáshoz és a héjhoz tapadnak, ezért sokkal nehezebb hámozni, mint a mandarint. De a narancsot könnyen ki lehet facsarni, és a narancslé igazán finom és üdítő, akár télen, akár nyáron fogyasztjuk.
Ezért egészséges a narancs
Ismerjük a mondást, miszerint napi parancs, egy narancs. De vajon az almához hasonlóan a narancsot is érdemes naponta fogyasztani? A narancs nagyon egészséges, akár minden nap fogyasztva is, de nem érdemes közvetlenül étkezések után enni! Fotó: Shutterstock
A narancs az egyik legnagyobb téli C-vitamin-forrásunk. A "Navel" fajtájú narancs például 25 százalékkal több C-vitamint tartalmaz, mint amennyi egy átlagos felnőtt napi szükséglete. A narancs emellett bőségesen tartalmaz még A- és B-vitaminokat is. Az A-vitamonok segítik a szemünk és a bőrünk egészségét, míg a B-vitamonok fontosak a szénhidrát- és zsíremésztés szempontjából.
A narancsban található antioxi flavonok és karotinok, antociánok, valamint a limonén rákmegelőző és rákellenes hatásúak. Ruténtartalma jó hatással van a kapilláris erekre, az idegrendszerre és a szívre.
A vérnarancsot is érdemes fogyasztani. A vérnarancs kisebb mint a hagyományos narancs, héja és gyümölcse pedig nem narancssárga, hanem piros, amely az antocián nevű növényi színanyagnak köszönhető. Az antociánok gyulladásgátlók, rákellenes és vérnyomáscsökkentő hatásúak, a narancs nobelitin tartalma pedig segít megelőzni a trombózis kialakulását. Fitoösztrogénjei nőgyógyászati panaszokra hatásosak, és elpusztítják a különféle vírusokat és baktériumokat. Vízhajtóként is megállja helyét, és fontos kalcium-, magnézium- és káliumforrás szervezetünk számára.
A narancsnak nem csupán a gyümölcse hasznos, de a fehér színű, belső héja, a vatta is igazán fontos szervezetünk számára, hiszen a fehér rostok szív- és érrendszervédő, öregedést gátló hatású bioflavonoidokat tartalmaznak.
A banánnal ellentétben a narancsban szinte alig van kalória, energiahordozója csupán egy kevés szőlő- és gyümölcscukor, ezért bátran fogyaszthatjuk éhségűzőnek. Leve és rostjai jól telítenek, így fogyókúrázók számára is ideális.
Sőt, a vegetáriánusok, akik teljesen vagy részben lemondanak az állati fehérjeforrásokról, feltétlenül fogyasszanak narancsot, hiszen a benne található nagy adag C-vitamin elősegíti a növényi eredetű vas felvételét. A narancs, a benne található B-vitaminok miatt segíti a hasnyálmirigy működését, az emésztésben a felszívódást, és a székrekedést is megszünteti - tudjuk meg a hazipatika.com cikkéből.
A narancs még depresszió ellen is hatásos, de már az is élénkít és jobb kedvre deríthet bennünket, ha egy kis narancsolajat csepegtetünk a párologtatóba.
Úgyhogy narancsra fel, de csakis akkor, ha egészséges a gyümölcs!