A TasteAtlas gasztronómiai adatbázisa 453 720 valós felhasználói értékelés alapján összeállította a világ 100 legjobb ételének listáját – most nem séfek vagy kritikusok döntöttek, hanem mi, mindannyian.

Ebben a különleges rangsorban minden fogásnak minimum 4,33 csillagos értékelése volt, ami azt jelzi, hogy az élmény valóban emlékezetes globális szinten is. 

10. Pappardelle al cinghiale (Olaszország)

Vaddisznóragus tészta, amit petrezselyem és parmezán koronáz meg – igazi toszkán ízbomba. 

9. Quesabirria (Mexikó)

Utcai kincs: quesadilla és birria pörkölt kombinációja, ami a mexikói utcákon rendkívül népszerű. 

8. Komplet lepinja (Szerbia)

Tésztalepény zsíros kajmakkal és tojással megsütve – reggeli bajnok! 

7. Arroz tapado (Peru)

Rakott rizs sokféle zöldséggel és darált hússal, a tetején tükörtojással. 

6. Kontosouvli (Görögország)

Fűszeres disznóhússaslik, amit hagyományosan ünnepekre sütnek. 

5. Cağ kebabı (Törökország)

12 órás pácolás után ropogósra sült báránynyárs – igazi keleti klasszikus. 

4. Sate kambing (Indonézia)

Kecske‑ vagy ürühús édes szójaszószban, ananászlében, gyömbérrel és mogyoróhagymával – egzotikus ízorgia. 

3. Tajarin al tartufo bianco d’Alba (Olaszország)

Fehér szarvasgombás tészta, igazi luxuskategória. 

2. Nápolyi pizza (Olaszország)

A klasszikus, amit a világ minden pizzakedvelője tisztel – valódi olasz ikon. 

1. Vori‑vori (Paraguay)

A győztes egy mennyei húsleves, melyben olyan gombócok vannak, amiket kukoricadara és egy helyi sajt összekeverésével gyúrnak. Ez a leves nem csak egyszerű comfort food, hanem egy olyan kulturális örökség, amelyet most világszerte elismertek.

étel

A konyhai sokszínűség az igazi győztes – Fotó: Shutterstock

Magyarok a nagyvilág ízléslistáján

Bár a legjobb száz étel között idén nem szerepel magyar fogás, a magyar húsleves tavaly bekerült a rangsorba, ami jelzi a hazai klasszikusok nemzetközi elismertségét. 

A TasteAtlas globális közönségszavazása bebizonyította, hogy a konyhai sokszínűség az igazi győztes. A listán keverednek street‑food ikonok, tradicionális ünnepi fogások és Michelin‑szintű tésztaremekek is – szóval a világ asztala sosem volt izgalmasabb!

Forrás: firstclass.hu