Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) új uniós zoonózis jelentése szerint a változó étrend és a népesség elöregedése hozzájárulhat a súlyos Listeria-fertőzések számának emelkedéséhez Európa-szerte.


Európában évente több ezer ember betegszik meg fertőzött élelmiszerek fogyasztása miatt. A fertőzések leggyakoribb forrása a tojás, a hús és a fogyasztásra kész (RTE) élelmiszerek. Az új zoonózis jelentésből kitűnik, hogy bár az élelmiszer-biztonsági előírások Európában szigorúak, az élelmiszer-eredetű megbetegedések továbbra is minden korcsoportot érintenek – különösen a súlyos megbetegedések szempontjából leginkább veszélyeztetetteket –, pedig ezek közül sok megelőzhető lenne.

2024-ben a Listeria okozta a legtöbb kórházi kezelést és halálesetet az Európai Unióban bejelentett összes élelmiszer-eredetű fertőzés közül. A Listeria-fertőzöttek közül 10-ből körülbelül 7 ember szorult kórházi ellátásra, és 12-ből 1 ember halt meg.

Az utóbbi években megfigyelt növekedés több tényezővel is összefügghet, többek között Európa elöregedő népessége, az étkezési szokások változása – például a készételek fogyasztásának növekedése –, valamint a nem megfelelő élelmiszer-kezelési és -tárolási gyakorlatok alkalmazása is ok lehet.

A készélelmiszerek esetében a szennyezettségi szint a legtöbb kategóriában továbbra is nagyon alacsony: a legfrissebb adatok szerint a Listeria monocytogenesre vonatkozó határértékeket meghaladó minták aránya az összes vizsgált termék esetében 0% és 3% között mozgott, ezek közül a leggyakrabban szennyezett termékek a nyers kolbászok voltak. Bár a szennyeződés ritka, a Listeria súlyos betegségeket okozhat, ezért az ECDC által figyelemmel kísért legsúlyosabb élelmiszer-eredetű veszélynek számít.

élelmiszer

a változó étrend és a népesség elöregedése hozzájárulhat a súlyos Listeria-fertőzések számának emelkedéséhez Európa-szerte. – Fotó: pexels.com

Míg a súlyos megbetegedések legnagyobb kockázatát a Listeria jelenti, addig Európában továbbra is a Campylobacter és a Salmonella a leggyakoribb oka az élelmiszer-eredetű megbetegedéseknek, a fertőzések főbb forrásai a baromfihús és a tojás.

Az állattenyésztésben a legfrissebb adatok szintén jelentős növekedést mutatnak az elmúlt évtizedben a Salmonella-fertőzött tenyészcsirke- és pulykaállomány számát illetően. Ezen baktériumok ellenőrzése az élelmiszerláncban továbbra is elengedhetetlen az emberi megbetegedések számának csökkentése érdekében.

Idén számos EU-tagállam nem teljesítette a baromfiban előforduló Salmonella visszaszorítása érdekében kitűzött összes célt, és csupán 14 tagállam felelt meg teljesen ezeknek. A fokozott felügyeleti eszközök, mint például a teljes genomszekvenálás, lehetővé teszik a hatóságok számára, hogy hatékonyabban észleljék és kivizsgálják a járványkitöréseket, támogatva ezzel az élelmiszerláncon átívelő összehangolt intézkedéseket.

A fertőzés kockázatát a konyhai higiéniai szabályok betartása jelentősen csökkenti.

A legfontosabb tanácsok:

  • a hűtőszekrény hűmérsékletének 5°C-on vagy az alatt tartása,az élelmiszerek, beleértve a fogyasztásra kész termékek fogyaszthatósági idő előtt történő elfogyasztása,
  • az élelmiszerek, különösen a hús és a baromfi alapos hőkezelése fogyasztás előtt,
  • kézmosás, valamint a nyers élelmiszerrel érintkező felületek és kések tisztán tartása,
  • a főtt élelmiszerek és a nyers termékek elkülönítése.

A veszélyeztetett csoportoknak kerülniük kell a magas kockázatú élelmiszerek, például a készételek, a pasztőrözetlen tej és az abból készült lágysajtok fogyasztását.

Forrás: Nébih
Indexkép: pexels.com