A jelenlegi közel hárommilliót számláló hazai sertésállomány éves takarmányigénye megközelíti a 2,5 millió tonnát. A gazdaságos és környezetkímélő, fenntartható sertéshús előállítás az állatok kiegyensúlyozott takarmányozása nélkül elképzelhetetlen. Régóta ismert, hogy a hazai sertéshústermelés költségeinek mintegy háromnegyedét a takarmányozási költségek adják, a takarmánytranszformáció hatékonysága pedig még mindig többnyire jelentősen elmarad több élvonalbeli külföldi versenytársakétól.
Versenyképességünket a legkönnyebben úgy tudjuk javítani, hogy meghatározzuk az állatok tényleges genetikai kapacitásához rendelhető táplálóanyag-igényt, továbbá a nyersfehérje és az aminosavak emészthetősége a különböző genotípusú növendék sertésekben a genotípus-specifikus takarmányozási stratégiák kidolgozásának is alapjául kell, hogy szolgáljon (Tenke et al., 2023)
Ennek takarmányozási oldalról kettős feltételrendszere van. Egyrészt pontosan ismernünk kell az állatok táplálóanyag-szükségletét, másrészt a lehető legpontosabban ismernünk kell a felhasználásra kerülő takarmánykomponensek (pl. kalászos gabonafajták, kukoricafajták, szójafajták, stb) tényleges táplálóértékét, azaz az emészthető táplálóanyag, elsősorban emészthető nyersfehérje tartalmát is. A gazdasági haszonállatok optimális teljesítménye szempontjából ugyanis nem a takarmánykomponensek kémiai összetétele tekintendő relevánsnak, hanem a megtermelt és feletetésre kerülő takarmány táplálóanyagainak emészthető hányada.
Az emészthető nyersfehérje- és aminosav-tartalom alapján történő fehérjeértékelési rendszerek jelentősége már régóta hangsúlyos a sertések takarmányozásában, ugyanakkor a takarmányiparnak jelenleg kevés lehetősége van a takarmánykomponens választásnál figyelembe venni fajtaspecifikus emészthető nyersfehérjetartalmat.
Ennek egyik oka egyrészt, hogy növénynemesítés és növénytermesztés esetében jelenleg az emészthető fehérjetartalom nem fajtaválasztási szempont, másrészt a különböző gabonatételek betárolása, készletkezelése sem fajtaspecifikusan történik.
A fehérjehordozók, elsősorban a szója esetében ugyan rendelkezésünkre állnak szakirodalmi adatok a különböző fajták emészthető nyersfehérje tartalmára vonatkozóan, ugyanakkor a gabonafélék (pl. kukorica) esetében kevés kutatás fókuszált erre a területre. Az ilyen jellegű információk pedig hozzájárulhatnának az állati termékelőállítás környezeti lábnyomának a csökkentéséhez és a termelés hatékonyságának növeléséhez is. A különböző gabona fajták és fehérjehordozók értékelésekor kiemelt jelentőséggel bír az emészthető nyersfehérje hozam, mint minőségi tulajdonság, amelyet célszerű lenne integrálni a fajtaminősítési rendszerekbe is (Mesterházy, 2024 szóbeli közlés). Tekintettel az egyre szigorodó ökonómiai és ökológiai elvárásokra ennek a kérdéskörnek várhatóan egyre nagyobb jelentősége lesz a hazai sertéstakarmányozásban.
A sertéstakarmányok fehérje értékelése
Ahhoz, hogy pontosan megértsük az emészthető fehérje hányad jelentőségét, ismernünk kell a fehérjék alapvető biológiai funkcióit.
A takarmányfehérjék elsődleges funkciója az állatok aminosav-szükségletének kielégítése. A fehérjék biológiai értéke attól függően változik, hogy milyen mértékben és arányban tartalmazzák azokat az aminosavakat, amely az állat szervezetében lezajló biokémiai folyamatok számára nélkülözhetetlenek.
Mivel a különböző állatfajok esszenciális aminosav-szükséglete eltérő, és ez a szükséglet az állat életkorától, a termelés irányától (hús, tojás, tej, gyapjú), valamint az állat fiziológiai állapotától (vemhesség, laktáció) is függ, ugyanannak a fehérjének a minősége különböző lehet. Ahhoz, hogy a gazdasági haszonállatok és a rájuk jellemző genetikai potenciál fehérjeigényét (aminosav-igényét) a lehető legpontosabban ki tudjuk elégíteni továbbá, hogy a takarmányfehérjéket szakszerűen és gazdaságosan tudjuk felhasználni az állatok takarmányozásában, ismernünk kell a fehérjék aminosav összetételét és emészthetőségét (Tenke at el, 2023).
Korábban a takarmányok és a különböző takarmánykomponensek fehérjetartalmát csupán azok nyersfehérje-tartalmával jellemezték, ez az értékelésmód azonban számos hibával terhelt. A nyersfehérje tartalommal való számolás nem veszi figyelembe a fehérje emészthetőségét.
Az emészthető aminosav-tartalom deklarálása azért nélkülözhetetlen, mert csak az aminosavak emészthető hányada játszik szerepet az állatok aminosav-szükségletének fedezésében (McNab, 1994). A takarmány nyersfehérje- és összes aminosav-tartalmából ugyanis nem lehet következtetni az állatok által megemésztett fehérje- illetve aminosavak mennyiségére. Ezt a hibát kiküszöbölendő, előtérbe kerültek az emészthető nyersfehérje-illetve aminosavtartalom alapján történő fehérjeértékelési rendszerek, amely a takarmány nyersfehérje-tartalmán túl már határozottabban utal a takarmányfehérje minőségére is (Tenke et al., 2023).
A kukorica-fajták/hibridek fehérje emészthetőségének meghatározása
Az általunk megvalósított kutatási programban célunk volt a sertéstakarmányozás egyik legrelevánsabb alapanyagának, vagyis a kukorica nyersfehérje emészthetőségének meghatározása, laboratóriumi (in vitro) és sertésekkel végzett (in vivo) módszerekkel.
Annak ellenére, hogy a kukoricát elsősorban szénhidrát tartalma miatt, energiaforrásként használjuk, nem elhanyagolható annak fehérjetartalma sem. Egy konvencionális kukorica-szójaalapú takarmánykeverék (52 % kukorica, 25 % kalászos gabona, 20 % extrahált szójadara) esetében ugyanis az összes fehérje-tartalom közel 20 %-át a kukorica adja (1. ábra).
1. ábra: Egy kukorica-szója alapú sertéstakarmány fehérje tartalmának megoszlása
A vizsgálatunkban 18 olyan kukoricafajta/hibrid emészthető nyersfehérje tartalmát határoztuk meg amelyek szántóföldi fajtakísérletből származtak és a hazai köztermesztésben is szerepelnek. Elsőként a minták szárazanyag, nyersfehérje, nyerszsír, nyersrost, nyershamu, kalcium és foszfor tartalma került meghatározásra, majd Babinszky et al. (1990) módszerének felhasználásával megmértük a fajták nyersfehérje tartalmának in vitro emészthetőségét.
Az adott kukorica fajtára jellemző fehérje-emészthetőség (%) illetve a fajlagos emészthető nyersfehérje tartalom (g/kg) ismeretében, a rendelkezésre álló terméshozam (kg/ha) adatok felhasználásával meghatároztuk a vizsgált kukorica fajtákra jellemző hektáronkénti emészthető nyersfehérje hozamot.

A laboratóriumi vizsgálatok
Az in vitro kísérletek eredményei alapján megállapítható, hogy a 11. számmal jelölt fajta nyersfehérje emészthetősége volt a legnagyobb (79.5 %) (1. táblázat). Ehhez képest, a legkisebb nyersfehérje emészthetőségi értéket mutató fajtának mindösszesen 67.7 % volt a fehérje emészthetősége, amely érték 11.8 %-kal kevesebb, mint a legjobb eredményt mutató fajta esetében. Ez a különbség jelentős mértékben befolyásolhatja egy kukorica bázisú diéta esetében a takarmánykeverék emészthetőségét, ezáltal az emészthető fehérjetartalmát is.
|
1. táblázat: A vizsgált kukorica fajták nyersfehérjetartalmának in vitro emészthetősége (%)
Amennyiben megvizsgáljuk a fajtákra jellemző hektárra vetített emészthető nyersfehérje hozamot, akkor még markánsabb különbséget kapunk (2. táblázat). A legmagasabb emészthető nyersfehérje hozamot produkáló fajta (859.1 kg/ha) és a leggyengébb eredményt mutató fajta (406.9 kg/ha) értékei között 211 %-os különbség mutatkozott.
|
||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||||
2. táblázat: A vizsgált kukorica fajták emészthető nyersfehérje hozama (kg/ha)
Az eredmények alapján megvizsgáltuk azt, hogy van-e összefüggés a terméshozam és az in vitro emészthető nyersfehérje-tartalom között (3. ábra). A vizsgálatainkban csak igen gyenge összefüggés volt kimutatható a két tényező között. Ki kell azonban emelni a trendvonal feletti eredményeket mutató fajtákat. Ezek alapján megállapítható, hogy rendelkezésre állnak olyan kukorica fajták, amelyek nem csak kedvező nyersfehérje emészthetőséggel, hanem nagy terméshozammal is jellemezhetőek. Amennyiben ez a két paraméter együttesen magas értéket mutat, az adott fajta esetében kiemelkedő takarmányozási érték valószínűsíthető.

3. ábra: Az in vitro emészthető nyersfehérje-tartalom és a terméshozam közötti összefüggés
Vizsgálatunk eredményei alapján az alábbi fontosabb következtetések vonhatók le:
1/ Az eredmények alapján jól elkülöníthetőek azon kukorica fajták, amelyek képesek produkálni az elvárt terméshozamot, emellett magas emészthető nyersfehérje tartalommal is rendelkeznek.
2/ Ezek alapján megfontolandó a növénynemesítés fajtabírálat szempontjainak bővítése, a hektáronkénti emészthető nyersfehérje hozam figyelembevételével.
3/ A takarmánynövény termesztési ágazatban a fajtaválasztás során célszerű lenne figyelembe venni az emészthető nyersfehérje hozamot annak érdekében, hogy a takarmányipar optimalizált takarmány alapanyag ellátást tudjon biztosítani az állattenyésztési ágazat számára.
(A vizsgált kukorica fajták/hibridek fehérjetartalmának emészthetőségét növendék sertésekkel (in vivo) is meghatároztuk, amelynek eredményeit a későbbiekben egy külön közleményben adjuk közre.)

Dr. Sudár Gergő

Dr. Tossenberger János
Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar