Két aratás egy év alatt, ráadásul Türingiában – első hallásra szinte hihetetlen, mégis ez történt december 10-én Straußfurt közelében, a Sömmerda járásban. A BioLution GmbH – az Agrargenossenschaft Straußfurt eG leányvállalata – próbaképpen nyáron vetett, malátázásra szánt tavaszi árpát csépelt ki közvetlenül az adventi időszakban, nyolchektáros területen.
A gazdaság évente végez hasonló kísérleteket, mivel – ahogy Matthias Wiegand, a társaság ügyvezetője fogalmaz – a növekvő költségek mellett minden hektáron többletértéket kell előállítani. Korábban másodvetésként gabonakukoricával próbálkoztak, ám azt végül a jelentős vadkár tette gazdaságtalanná.
Júliusi vetés, decemberi betakarítás
Az idei évben kedvezőbben alakultak a körülmények. Július 16-án betakarították az ökológiai termesztésű borsót, majd azonnal sekély talajművelés és mulcsvetés következett. Nyolc hektáron – „amíg a vetőgép tartott” – Leandra fajtájú tavaszi árpát vetettek, ugyanekkora területen pedig hajdinát is. A cél nem zöldtakarmány volt, hanem tényleges szemtermés.
A júliusi csapadékos időjárás kifejezetten kedvezett az állománynak. Augusztusban ugyan hőség és szárazság következett, de a gazdaság öntözési lehetőségekkel rendelkezik, mivel több különleges kultúrát is termesztenek. Wiegand szerint az őszi esők és az alacsonyabb hőmérséklet sem jelentettek komoly kockázatot: kísérletről volt szó, és a hűvösebb, nedvesebb idő nem ártott a növénynek.
20 százalékos nedvességgel, de aratható állapotban
December 10-én takarították be a tavaszi árpát. A szalma meglepően száraz volt, a körülmények ugyan nem hasonlítottak a nyári aratáshoz, de a cséplés technikailag megoldható volt. A termés 25 mázsa hektáronként, ami az ökológiai termesztés és a rendkívüli időzítés mellett elfogadhatónak számít.
A betakarított árpa 20 százalékos nedvességtartalommal került le a földről, így szárításra és tisztításra volt szükség. A végső hozam két tonna/ha körül alakult.
Lehet-e malátázási minőségű az „adventi árpa”?
A nagy kérdés az, hogy az ilyen körülmények között termesztett árpa alkalmas-e söripari felhasználásra. Matthias Wiegand szerint ez nem kizárt, de a végső választ a laboreredmények adják meg. A nyersfehérje-tartalom kedvezően alakult, 11,2 százalék körüli értékkel, a teljes szemek aránya pedig elérte a 85 százalékot. A csírázóképesség és egyéb malátázási paraméterek vizsgálata még folyamatban van.
Hajdina: üzletileg még vonzóbb másodvetés
A másodvetésű hajdina már októberben betakarítható volt, kiváló körülmények között. A 20 mázsás hektáronkénti hozam a gazdaság számára kifejezetten kedvező, különösen azért, mert a bio, gluténmentes hajdina piaci ára jóval magasabb, mint az árpáé.
A straußfurti kísérlet azt mutatja: megfelelő technológiával, öntözéssel és kockázatvállalással még a közép-európai viszonyok között is van mozgástér a kettős termesztésre. Bár a decemberi árpaaratás továbbra is kuriózumnak számít, a növekvő költségek és az alkalmazkodási kényszer egyre több gazdaságot ösztönöz hasonló megoldások kipróbálására.
Forrás: Agrarheute
Indexkép: BioLution GmbH/Agrargenossenschaft Straußfurt eG