Imádod a diót, de utálod, ha megavasodik? Jó hírünk van: néhány egyszerű trükkel egész télen élvezheted a ropogós, friss diót – akár befőttes üvegben is!

A szárítás a kulcs

A diótárolás sikerének kulcsa a szakszerű szárítás. Ha nem támadta meg a dióburok-fúrólégy a termést, akkor a héjas diót szüret után terítsd ki egy száraz, jól szellőző helyre – például a padlásra, egy fedett teraszra vagy akár a garázsba is tökéletes. Hagyd ott legalább két hónapig, időnként forgasd át, hogy minden oldala egyformán száradjon. Ha kész, akaszd fel lyukacsos zsákba, így továbbra is szellőzik, de már védve van a kártevőktől.

Eddig áll el a dió

A héjas dió hűvös helyen akár 1-2 évig is eláll, de a legjobb, ha mielőbb megtöröd, hogy ne veszítsen aromájából. A megtisztított dióbelet aztán tedd légmentesen záródó befőttes vagy csatos üvegbe! Ez a legpraktikusabb módszer, mert így nem jut be nedvesség, nem fognak rajta osztozni a konyhai molyok, és még az avasodás is késleltethető.

 A fagyasztó is jó megoldás

Ha sok diót sikerült betakarítanod, a fagyasztó is remek megoldás! A pucolt vagy akár darált dió is tökéletesen eláll így – csak sütés előtt vedd ki, és hagyd lassan kiengedni. Ha előre tudod, hogy másnap szükséged lesz rá, vedd ki előző este!

Ez a helyzet a fekete dióval!

Ennél a fajtánál nem érdemes várni a száradással, azonnal törni kell, és a megtisztított diót szintén a fagyasztóban érdemes tárolni, hogy minél tovább megőrizze frissességét.

A dió szárítása, befőttes üvegben vagy fagyasztóban történő tárolása az avasodás legjobb ellenszere. Próbáld ki ezeket a tippeket, és garantáltan nem lesz többé gondod a dióval!

Ezért egyél sok diót

Az infarktus, a stroke és a szív- és érrendszeri megbetegedések sajnos manapság nagyon gyakran fordulnak elő, tekintettel az életmódunkra. A stresszen sajnos nagyon nehéz változtatni, ám a kezelését érdemes megtanulni, az életmódunk és a táplálkozásunk megváltoztatása pedig kulcsfontosságú lehet az ezekkel a betegségekkel szemben történő védekezés szempontjából.


dióbél és dió egészben

Így tárold a diót és nem fog avasodni! – Fotó: Shutterstock


Ennek egy igazán egyszerű és nagyszerű módja, ha beépítjük a diót a mindennapos étkezéseinkbe. Több tanulmány igazolja ugyanis, hogy ha rendszeresen fogyasztunk diót, alacsonyabb kockázatnak vagyunk kitéve a szív- és érrendszeri megbetegedéseket illetően. A kutatók szerint a dió csökkenti a krónikus gyulladást és így a szívroham kockázatát is. A dióban sok az esszenciális tápanyag, így az omega-3 alfa-linolénsav és más, magasan bioaktív komponenseket is tartalmaz.

A dió A- és E-vitaminban gazdag, de megtalálható benne a B-vitamin is. Levele frissen nagy mennyiségű C-vitamint tartalmaz. Leveléből, héjához hasonlóan tea készíthető, amely hozzájárul az akne, a sömör és egyéb bőrproblémák kezeléséhez. A dióban ezeken kívül még rengeteg magnézium és a kálium található, továbbá a csontképzéshez szükséges fluor, és a vérképzéshez elengedhetetlen mangán és réz is megtalálható benne.

A szelén a szívizomgyengeség ellen kiváló, de ne feledkezzünk meg immunerősítő szerepéről sem. A dió gazdag omega-3-zsírsavakban is, melyek segítenek a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, továbbá hozzájárulnak az erek állapotának javulásához is.

A többszörösen telítetlen zsírsavaknak köszönhetően a dió támogatja az agyműködést, sőt, még a koncentrációképességet is növeli, azonban magas kalóriatartalma miatt nem jó barátja a fogyókúrázóknak. 10 dkg dió több mint 600 kalóriát tartalmaz, amely egy kisebb tábla csokoládé kalóriatartalmával egyenértékű.