A Német Szövetségi Kockázatértékelési Intézet (BfR) új, különleges segítőtársakat vetett be a takarmánybiztonság javítása érdekében: speciálisan kiképzett kutyák csatlakoztak a kutatási projekthez. A négylábúak feladata, hogy orruk segítségével felismerjék a szénában megbúvó, az állatok és emberek egészségét veszélyeztető mérgező növényeket.

A tavaszi aggófű rejtett veszélyei

A kiképzés egyik fő célja, hogy a kutyák megtanulják kiszagolni a tavaszi aggófüvet (Senecio vernalis), amely pirrolizidin-alkaloidokat tartalmaz. Ezek a növényi eredetű vegyületek közül több is rákkeltő, illetve súlyos májkárosodást okozhat.

Már kis mennyiségű szennyezés is elegendő ahhoz, hogy veszélyt jelentsen az állatokra. Ha ezek a toxinok az állati szervezetbe bejutnak, akkor a hús, tej vagy más állati eredetű élelmiszer révén az emberi táplálékláncba is bekerülhetnek.

kutya

A kiképzés egyik fő célja, hogy a kutyák megtanulják kiszagolni a tavaszi aggófüvet  – Fotó: stocksnap.io

Ígéretes első eredmények a laborból

A kutyák hatékonyságát szigorúan ellenőrzött, úgynevezett kettős vak kísérletekben vizsgálták. Ezek során az állatok 100%-os érzékenységgel ismerték fel a tavaszi aggófüvet, más növények jelenlétében is.

Amikor 400 gramm szénába mindössze 3 gramm mérgező növényt kevertek, a kutyák 97%-os pontossággal jelezték a szennyeződést. Ezek az eredmények azt mutatják, hogy a szimatolás nem csupán ösztön, hanem rendkívül precíz és megbízható módszer lehet a takarmányellenőrzésben.

Terepen is bizonyítaniuk kell

A következő kutatási fázisban a kutyáknak már nem laboratóriumi mintákon, hanem valós körülmények között, egész szénabálákban kell felismerniük a mérgező növényt. A cél az, hogy a négylábúak képesek legyenek a gyakorlatban is gyorsan és hatékonyan jelezni a szennyezett takarmányt.

Gyors ellenőrzés, biztonságos takarmány

A kutyák munkája különösen hasznos lehet a lótartók és egyéb állattartók számára, akik így gyorsan és költséghatékonyan ellenőrizhetik a szénát vagy a szilázst. A módszer akár megelőző céllal is alkalmazható, például kockázatalapú mintavételezés során. Ez nemcsak az állatok egészségét védi, hanem hozzájárulhat az élelmiszerbiztonság növeléséhez is.

Forrás: Nébih
Indexkép: stocksnap.io