A magyarok halfogyasztása évről évre lassan növekszik, de még mindig messze elmarad az uniós átlagtól. Ondré Péter, az Agrármarketing Centrum ügyvezetője az InfoRádióban beszélt arról, hogy bár a belföldi kereslet nőtt, az egész éves fogyasztásnak még mindig csaknem egyharmada az adventi időszakban realizálódik. A karácsony előtti hetekben történő kiemelkedő fogyasztás jól mutatja, mennyire szezonális még mindig a hal szerepe a magyar étrendben.
Az egészség szempontjából sem mindegy
A halfogyasztás nem csupán gasztronómiai kérdés, hanem az egészséges életmód elengedhetetlen része.
A halak rendkívül gazdagok esszenciális zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban, így kiemelten fontos lenne, hogy már gyermekkorban beépüljön a heti étrendbe.
Az egészségtudatosság mellett a halfogyasztás bővítése gazdasági szempontból is fontos, hiszen ezzel a hazai halászati ágazatban dolgozók is stabilabb jövedelmi helyzetbe kerülhetnek, és kiszámíthatóbbá válhat munkájuk.
.jpg)
A halak rendkívül gazdagok esszenciális zsírsavakban, fehérjékben, vitaminokban és ásványi anyagokban – Fotó: pexels.com
A hazai hal ára nem elérhetetlen
Sokan tartanak attól, hogy a hal túlságosan drága, különösen más húsfélékhez, például a sertés- vagy baromfihúshoz képest. Bár a hal valóban drágább lehet ezeknél, de egyáltalán nem megfizethetetlen.
A tógazdaságokból származó ponty például 2000 forint körüli kilónkénti áron is elérhető. Konyhakészen természetesen valamivel többe kerül – 3200 forinttól indul –, de ez még mindig nem számít luxusterméknek.
Sokan a tengeri halakat és a halkészítményeket azonosítják a halfogyasztással, ezek ára valóban magasabb, akár 8000–9000 forint is lehet kilónként.
Azonban a hazai halak kiváló minőséget képviselnek, és sokkal elérhetőbbek – ráadásul jelentős gasztronómiai hagyomány övezi őket Magyarországon.
Erősek vagyunk az akvakultúrában
Magyarország két halfajta tenyésztésében és feldolgozásában is az uniós élmezőnyben van. Az afrikai harcsa terén elsők vagyunk, pontyból pedig a harmadik helyen állunk az Európai Unióban. Emellett más, kevésbé ismert, ám annál ízletesebb halfajták is elérhetők a hazai piacon. Ilyen például a busa, vagy a különleges szilvásváradi pisztráng, amely uniós oltalom alatt áll.
Ezek a halak nemcsak karácsonykor, hanem egész évben elérhetők az üzletekben – csak a fogyasztói szokásokon kellene változtatni, hogy ne szezonális különlegességként, hanem a mindennapi étrend részeként tekintsünk rájuk.
A hal helye a magyar tányéron
Bár sokan még mindig fenntartásokkal kezelik a halfogyasztást, a szakértő szerint érdemes nyitni a hazai halak felé.
Megfizethető ár, kiváló minőség, egészségvédő hatások és hazai termelők támogatása – mindez egyetlen szelet halban is benne lehet. A cél, hogy ne csak karácsonykor kerüljön hal a magyar családok asztalára, hanem rendszeresen, egész évben.
Halat karácsonyra? A hortobágyi tógazdaság már napi 100 tonnát szállít
Karácsonyhoz közeledve már napi száz tonna élő és feldolgozott halat szállít az üzletekbe a hortobágyi halgazdaság, decemberben több halat értékesítenek, mint az év többi időszakában összesen – tájékoztatta a társaság vezérigazgatója hétfőn az MTI-t.

Simon Károly azt mondta, az ország legnagyobb pontytermelő gazdasága évente 1500 tonna pontyot értékesít, felét Romániába szállítják. A hazai vásárlók egyre inkább a feldolgozott, filézett, szeletelt halakat keresik, amit saját feldolgozó üzemükben állítanak elő.
A vezérigazgató emlékeztetett rá, hogy az őszi lehalászás szeptemberben kezdődött, a halak már telelőtavakban vannak, onnan szállítják az áruházláncokba, piacokra és saját boltjaikba. A hortobágyi halak 80 százaléka ponty, a többi busa, amur, és kisebb mennyiségben ragadozó, többnyire harcsa. A növényevő halaik bio minősítésűek
– fűzte hozzá.
Simon Károly elmondta azt is, hogy az 1916-tól folyamatosan működő, 100 százalékban magyar állami tulajdonú halgazdaság 5000 hektáros működési területéből 3000 hektár a tófelület, 44 tóban nevelik a halakat.
A gazdaság 120 embert foglalkoztat, tavalyi árbevétele 1,32 milliárd forint volt, idei bevételi tervük nettó 1,5 milliárd forint, és pozitív eredményre számítanak. Simon Károly hozzátette: három éve nem emelték áraikat, a hortobágyi élő ponty kilóját 1899, a szürke harcsáét 4000 forintért adják.

A ponty átlagára Magyarországon (2017-2024) a pontyszelet vagy filé fogyasztói átlagára, Ft/kg – Forrás: MTI
A hazai halfogyasztás némileg emelkedett az elmúlt években, de az évi 6,5 kilogrammos egy főre eső átlagos fogyasztás még mindig jócskán elmarad a 20 kilogrammos európai uniós átlagtól – magyarázta a szakember.
Forrás: infostart.hu /MTI
Indexkép: shutterstock.com