Nagytakarításkor mindig elfelejted a mélyhűtőt? Pedig nagy baj lehet belőle, ha nem tartod karban! Ha legutóbb is csak a hűtőt törölgetted át, de a fagyasztóhoz hozzá sem nyúltál, ideje felülírni ezt a szokást! A mélyhűtőben ugyanis könnyedén felhalmozódhatnak elfeledett ételek, és a hosszan tárolt finomságok tápértéke megcsappan – nem is beszélve az esetleges egészségügyi kockázatokról.
Miért fontos a rendszeres takarítás?
Télen igazi kincs a befőtt, a lekvár és a fagyasztott zöldség-gyümölcs, de csak akkor, ha még valóban jók! Ha nem nézed át időnként a mélyhűtőt, könnyen ott maradhatnak évek óta lefagyasztott ételek, amelyek már nem csak ízben, hanem tápértékben is veszítenek. A vitaminok idővel eltűnnek, a minőség romlik, a régi ételek pedig akár veszélyesek is lehetnek. Ráadásul helyet foglalnak az újabb, frissen fagyasztott termékek elől!
Meddig jó a fagyasztott étel?
Ne ringasd magad abba a hitbe, hogy a fagyasztó örökké tartósít! A legújabb kutatások szerint a házi fagyasztott gyümölcsöket fél éven belül, a zöldségeket pedig egy éven belül érdemes elfogyasztani. Ipari gyorsfagyasztásnál a vitamin- és tápanyagtartalom szinte a friss szintjén marad, de otthoni körülmények között a lassú fagyasztás miatt a sejtek károsodhatnak, így a felengedés után a vitaminok és ásványi anyagok nagy része elveszik.

A mélyhűtőben sem áll el évekig az étel. – Fotó: Shutterstock
A húsok mélyhűtőben való eltarthatósága a típustól függ, de általában 3-12 hónapig maradnak jó minőségűek. A darált húsok 3-4 hónapig bírják, a csirke akár 9-12 hónapig, a vöröshúsok (marha, sertés, bárány) 4-12 hónapig, míg a feldolgozott húsok (kolbász, szalonna) 1-2 hónapig őrzik meg minőségüket a mélyhűtőben, de a vákuumfóliázás jelentősen meghosszabbíthatja ezt az időt.
Ne csak fagyassz, tartósíts okosan!
Ha túl sok a termés, gondolj a gyümölcslevek készítésére is! Melegen vagy hidegen tartósítva – a lényeg a tisztaság, a sterilizált üveg, és hogy tartósítószert csak akkor használj, ha muszáj. A frissesség, a vitaminok és az ízek így is megőrizhetők!
Így tartsd karban a mélyhűtőt
- Negyedévente nézd át, mi van benne!
- Rendszeresen töröld ki, hogy ne telepedjen meg a mélyhűtőben penész vagy kellemetlen szagok!
- Ne tárolj benne évekig semmit – fogyaszd el időben a finomságokat!
- Jelöld fel a csomagoláson a fagyasztás dátumát!
A mélyhűtő nem varázsdoboz – ha nem törődsz vele, könnyen az egészséged és a családod is ráfázhat! Egy alapos takarítás nem csak helyet teremt az új finomságoknak, hanem a minőség és a biztonság záloga is. Ne feledd: egy tiszta fagyasztóval minden falat friss élmény lesz!