Annak ellenére, hogy a kakaó világpiaci ára történelmi mértékű zuhanást mutatott az elmúlt időszakban, a csokoládé és az édességek ára változatlan maradt. A fogyasztók hiába reménykednek az ünnepek előtt az olcsóbb édességekben, a gyártók szerint erre még jó ideig várni kell.
A tavalyi évben a kakaó ára szinte háromszorosára emelkedett, ami komoly kihívások elé állította a csokoládéipar szereplőit. Az áremelkedés hatására a gyártók kénytelenek voltak megemelni termékeik árát, hogy kompenzálják a megnövekedett költségeket. Az idei év viszont épp az ellenkező tendenciát hozta: a kakaó ára történelmi mélypontra süllyedt. Ennek ellenére a boltok polcain nem érzékelhető árcsökkenés.
A korábban beszerzett készletek még mindig nyomják az árakat
A legtöbb csokoládégyártó jelenleg is olyan készletekből dolgozik, amelyeket még a tavalyi árrobbanás idején szereztek be.
Ezeket a drága alapanyagokat nem lehet egyik napról a másikra olcsóbb alternatívákra cserélni. Emellett sok gyártó az elmúlt időszakban módosította a termékei receptúráját, például kevesebb kakaót vagy más összetevőket kezdett el használni, amit szintén nem lehet azonnal visszafordítani.
.jpg)
A kakaó ára történelmi mélypontra süllyedt, ennek ellenére a boltok polcain nem érzékelhető árcsökkenés – Fotó: Pixabay
A túlélés volt a tét: az iparág továbbra is óvatos
A tavalyi árrobbanás megrázta az egész iparágat. A nagy, előre csomagolt élelmiszergyártó vállalatoktól kezdve a kisebb, kézműves csokoládékészítőkig mindenki küzdött azért, hogy elegendő kakaót biztosítson a termeléshez, miközben igyekezett megőrizni nyereségességét. Több gyártónak szinte a túlélés volt a tét, ezért most rendkívül óvatosan közelítik meg a fogyasztói árak csökkentését.
„Az árak, amelyekkel a csokoládéipar jelenleg dolgozik, rendkívül magasak és fájdalmasak” – mondta Jonathan Parkman, a londoni Marex Group árupiaci brókercég agrárértékesítési vezetője.
A kakaó ára tavaly közel 13 000 dollárra emelkedett tonnánként, mivel betegségek és szélsőséges időjárás pusztították a termést Elefántcsontparton és Ghánában, amelyek együtt a világ kakaótermelésének több mint felét adják. Az árak azonban zuhanni kezdtek, ahogy javultak a betakarítási kilátások, gyengült a kereslet, és enyhültek a tartós hiánnyal kapcsolatos aggodalmak.
Az árak idén mintegy 50 százalékkal estek, ami a valaha volt legmeredekebb éves visszaesés az 1960 óta vezetett adatok szerint.
Mikor jöhet a változás?
Elemzők és termelők is egyetértenek abban, hogy az olcsóbb kakaó árának pozitív hatása legkorábban csak jövő év második felében jelenhet meg a boltok polcain. Addig a csokoládérajongóknak nem marad más, mint a türelem – és a mélyebb pénztárca.
Forrás: portfolio.hu
Indexkép: pixabay.com