A 2025-ös szamócaszezon Egyiptomban a szokásosnál korábban indult, ráadásul lényegesen nagyobb termőterülettel, mint az előző évben. Azonban a kezdeti lelkesedést némileg beárnyékolta a gyenge minőségű szaporítóanyag, amely több gazdálkodót is újratelepítésre kényszerített.

El Sayed El Gohary, egyiptomi termelő szerint a tavaly importált palántákkal kapcsolatos problémák főként a korai termelésben okoztak nehézséget. Az erős kártevőnyomás tovább súlyosbította a helyzetet, így a gazdák biológiai és kémiai kezelésekkel, valamint újratelepítéssel próbálták menteni az idényt.

Alacsonyabb árak, de nem mindenki veszített

A szezon kezdeti szakaszában az alacsony árakat elsősorban a gyengébb minőségű termés magyarázta. Az októberben megkezdett betakarítás után a november közepén induló európai export késése miatt belföldön túlkínálat alakult ki, ami szintén árzuhanáshoz vezetett. Az Öböl-menti országokba érkező első szállítmányok sem voltak ideális minőségűek, így ott is hasonló piaci reakciókat tapasztaltak.

Ugyanakkor El Gohary szerint ezek az árak nem lesznek jellemzőek az egész szezonra, hiszen azok a termelők, akik kiváló minőséget tudnak kínálni, magasabb árakat érhetnek el. Várható, hogy az átlagár emelkedik a szezon előrehaladtával.

szárított eper

A szamócatermesztés és -export mellett Egyiptomban egy új feldolgozási irány is kibontakozóban van – Fotó: pexels.com

Stabil keresletre számítanak a friss és fagyasztott termékek piacán

A következő hónapokra a termelők továbbra is erős nemzetközi keresletre számítanak, különösen a friss és fagyasztott szamóca esetében. Európában a friss szamóca szezonja januárig tart, míg az Öböl-menti országokban egészen márciusig elérhető ez a termék.

A fagyasztott szamóca exportja februárban veszi kezdetét. Az aktuális ütem alapján Egyiptom ebben a szezonban várhatóan meghaladja az 500 ezer tonnás exportmennyiséget, ami jelentős előrelépést jelent az ágazat számára.

Helyben történik a feldolgozás: indulnak a szárítókamrák

A szamócatermesztés és -export mellett Egyiptomban egy új feldolgozási irány is kibontakozóban van. Az országban megkezdődött a szárítókamrák telepítése, amelyek januártól működnek majd, szám szerint több mint harminc egységgel.

A szárított szamóca iránt világszerte jelentős kereslet mutatkozik, hiszen az élelmiszeripar és a gasztronómia is nagy mennyiségben használja ezt a terméket.

A feldolgozás során különösen édes, magas Brix-értékű gyümölcs az ideális alapanyag, amelyből kiváló minőségű szárított termék készíthető.

Korábban az egyiptomi szamóca Kínában került feldolgozásra, majd onnan újraexportálták a világ különböző pontjaira. Azonban a helyi feldolgozás most nemcsak gazdaságosabb, de hatékonyabb megoldást is kínál.

El Gohary szerint a szárítás jelentős szerepet játszik majd a kereslet stabilizálásában, mivel a folyamat nagy mennyiségű termést képes felszívni a piacról: 100 tonna szárított szamóca előállításához körülbelül 1000 tonna friss gyümölcs szükséges.

Ez a lépés nemcsak a feldolgozási kapacitás bővítését jelenti, hanem a hazai hozzáadott érték növelését is elősegíti.

Forrás: fruitveb.hu
Indexkép: shutterstock.com