A tananyagok, kiállítások, tudásbázisok sokat segítenek, de a megalapozott döntéshez leginkább egy jól működő megoldás és a hozzá kapcsolódó őszinte tapasztalatok nyújtanak támogatást. A bemutató gazdaságoknak nagy szerepük van a termelők felkészítésében, amelyért megfelelő díjazásban is részesülnek.

digitális agrárakadémia

Fotó: DAA

Szervezett formában látogatják meg a gazdaságokat

A Digitális Agrárakadémia keretében egységes szempontrendszer alapján választják ki a jelentkezők közül a Digitális bemutató gazdaságokat. Röviden, vagy hosszabban bemutatják a működésüket, valamint az általuk alkalmazott digitális megoldásokat. A Digitális Agrárakadémia folytatása kapcsán lehetőség nyílik a termelőknek, hogy szervezett formában meglátogassák a gazdaságokat. A gazdaságok bemutatják az alkalmazott digitális megoldásokat és elmondják a saját tapasztalatukat.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy:

Már él a pályázati felhívás a Digitális Agrárakadémia „Digitális Agrárakadémia Digitális Bemutató Gazdaság” cím elnyerésére, jöjjenek a jelentkezők!

digitális agrárakadémia

A bemutató gazdaságoknak nagy szerepük van a termelők felkészítésében, amelyért megfelelő díjazásban is részesülnek – fotó: DAA, CSZS, Lajoskomárom, 2021

Ezt nyerik a digitális bemutató gazdaság címmel és szereppel a szakemberek

A pályázat nyertesei a Digitális Agrárakadémia digitális bemutató gazdaság címét nyerik el, amellyel vállalják, hogy az agrárdigitalizáció bemutatásában aktív szerepet vállalnak. A pályázók 3 kategóriában – szántóföldi növénytermesztéskertészet és állattenyésztés – mérettethetik meg magukat.

A Kárpát-medencéből is várják a jelentkezőket

A Digitális Agrárakadémia bemutatóüzemi hálózatát 2022-től kiterjesztették a Kárpát-medence teljes területére, így szeretettel várják a külhoni, a digitális megoldásokkal, a felhasználással kapcsolatos tapasztalatokkal rendelkező gazdaságok jelentkezését is!

A pályázat nyertesei a „Digitális Agrárakadémia Digitális Bemutató Gazdaság” címét nyerik el.

Bemutatkozásuk felkerül a https://www.digitalisagrarakademia.hu/digitalis-bemutato-gazdasagok/ oldalra.

Továbbá bemutató gazdaságként részt vehetnek a Digitális Agrárakadémia keretében szervezett képzéseken, megfelelő díjazás ellenében.

Az eddigi képzésekről szóló beszámolókat, további olvasnivalókat, filmeket és fényképeket a www.digitalisagrarakademia.hu oldalon, illetve Facebook-oldalukon teszik közzé, amiket érdemes a szakmai tartalmak miatt időről időre felkeresni.

A pályázók jelentkezési határideje: 2022. november 18. péntek

A díjátadó várható időpontja 2022. december 5.

digitális agrárakadémia

A szakmai elismerés mellett a Digitális Bemutató Gazdaság díj kézzel fogható változata is járt a termelőknek – fotó: DAA

Működés közben ismerhették meg a digitális megoldásokat, eszközöket és alkalmazásokat

A 2021-es Digitális Agrárakadémia Digitális Bemutató Gazdaság pályázat beszámolóját itt lehet elolvasni:

Díjaztuk a Digitális bemutató gazdaságok szakembereit, köszönjük a termelőknek

"A gyakorlati gazdálkodás és a tudomány találkozásával fejlődik a Digitális Agrárakadémia közössége. Ezt ismertük el a Pest megyei Gödöllőn, a Szent István Campuson. A MATE vezetésével és három konzorciumi partner, a Széchenyi Egyetem, az Állatorvostudományi Egyetem és a Digitális Jólét Nonprofit Kft. részvételével irányító Konzorcium alakult. Ezen szervezetek nevében köszöntük meg és ismertük el a hozzáadott gyakorlati érték teremtését a gazdálkodóknak, akik folyamatosan fejlesztve, kísérletezve, gondolkodva törekedtek a helyspecifikus, adatalapú gazdálkodás jobbá tételére.

Hálásan köszönjük a Bemutató gazdaságnak jelentkező partnereink közreműködését, barátságát, szakmai hozzájárulását és a téma fejlesztésére fordított idejét, amivel ösztönözték a magyar mezőgazdaság javítását." - írták akkor.

A 2021-ben kiválasztott 20 Digitális bemutató gazdaságban az érdeklődő gazdák több szakmai előadás között a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem képzésein vettek részt, ahol működés közben ismerhették meg a digitális megoldásokat, eszközöket és alkalmazásokat. A gazdaságok vezetői elmondták saját tapasztalataikat és javaslataikat, illetve lehetőség volt személyes tapasztalatcserére is.

digitális agrárakadémia

A folyamatos fejlesztés elengedhetetlen a modern mezőgazdaságban – fotó: DAA, CSZS, Újpest, 2022

Elviszik és hozzáteszik az egyetemi szakmai tudást is a programokhoz

Úgy volt értelmes elvégezni a feladatot, hogy több utat megnézve, kutatásokban felmérték azt, miként érdemes átadni és terjeszteni a tudást. Részben a DAA is arról szólt, hogy megnézték az egyes utak eredményességét. Például, ha csak az online térben mozogva tájékoztatnak, az mennyire jut el az emberekhez. Továbbá azt is, ha megosztják a megjelenéseket és személyes találkozókat is tartunk. A 1,5 év lezárásakor bebizonyosodott, hogy ez utóbbi a leghatékonyabb.

Kiemelten fontos, hogy azokat támogassák a tudásátadásban és a fejlődésben, akik gyakorolják az adatalapú termelést, van mit bemutatniuk a saját gazdaságukban, több éves tapasztalatuk, adatuk, eszközük és tudásuk van, amit át tudnak adni a termelőtársaknak. A jobb hatékonyság érdekében specializálták az ismeretbővítést. Amellett, hogy segítenek eljutni a gazdáknak olyan helyekre, ahol van mit megmutatni, elviszik és hozzáteszik az egyetemi szakmai tudást is a programokhoz.

"Ezeket együtt találtuk a leghatékonyabbnak közel 50 Digitális Agrárakadémia képzés szervezése után. A tématerület specialistáinak, az oktatók és a helyi gazdák, vagy szakembercsapatuk tudásának ötvözése fantasztikus fogadtatásra talált minden szereplő részéről. Meglepően jó volt, hogy a termelők beengedték a gazdatársakat és a szakembereket a gazdálkodásuk gyakorlatába és az adataikhoz, élesben megmutatva a választott, elhibázott, javított, fejlesztett, tökéletesített megoldásokat. Ezekből a példákból tud együtt fejlődni a gazdatársadalom digitális tudása. Olyan kérdésekre is válaszoltak, hogy melyik technológia mennyibe került, mennyit hozott, teljesen nyitottak voltak a vállalkozásaik belső ügyeivel kapcsolatban. A következő DAA szezonban ezt a kettős, hibrid típusú képzést szeretnénk bővíteni, hogy minél többen eljussanak a Digitális bemutató gazdaságok házigazdáihoz." - írja a digitalisagrarakademia.hu

digitális agrárakadémia

A határon túli bemutató üzemek jelentkezését is várják 2022-től – fotó: DAA, CSZS, Zetelaka, 2021

"Szeretnénk a határon túl is bemutató üzemeket kiválasztani, pályáztatni. Az Akadémia nevében nagyon szépen köszönjük a hozzáállást és rengeteg segítséget azoknak, akik partnereink ebben a fejlesztésben és a közös munkában, ebben vendéglátói voltak a hozzájuk szervezett szakmai gyakorlati eseményeken.

Sokat segítettek ezzel azoknak, akik általuk plusz információkat kaptak. Akiknél még nem jártak csoportok, azoknak ígérjük, hogy idővel hozzájuk is megyünk. Aktívan kommunikálunk az egyik legnagyobb közösségi médium felületén, vannak kérdések és válaszok, a létrehozott kapcsolatrendszer elkezdett működni, közös folyamatok, kísérletek, munkák és megbízások jöttek létre. Ezeket folyamatosan tovább lehet fejleszteni a gazdaságokban. Szeretnénk erősíteni a kialakult hármas kapcsolatot, a gyakorlat, az egyetem és a gazdálkodók között a Digitális Agrárakadémia forrásaiból és minden más eszközzel" - fogalmaznak a felhívásban.