Az Óbudai Egyetem (ÓE) Birdwatcher Zrt. néven digitális agrárinnovációs startup-céget alapított a baromfitartás hatékonyságának növelésére a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználásával – közölte a felsőoktatási intézmény hétfőn az MTI-vel.

A közleményben Kovács Levente rektort idézve azt írták, hogy az egyetem kutatói bázisáról induló vállalkozás a szárnyasok megfigyelése alapján olyan algoritmusokat alkalmaz, amelyek segíthetik a hízási ciklus optimalizálását egyedi súlybecslés alapján, továbbá lehetővé teszik a vészhelyzetekre és betegségekre való gyors reagálást.

A Birdwatcher baromfifigyelő-alkalmazás kameraképek elemzésén alapuló algoritmusokkal súlybecslést ad a tartástérben lévő, teljes baromfiállományra, így valós időben pontosabban kalkulálható a hizlalási ciklus – fejtették ki.

A mesterséges intelligenciát és a gépi tanulást egyesítő kamera- és képfeldolgozó rendszer képes a nagyüzemi, zárt körülmények között tartott baromfi viselkedésének megfigyelésére, észlelve a szokásostól eltérő jeleket, ami figyelmezteti a gazdát vészhelyzetekre, megbetegedésekre.


A prototípus már üzemel egy baromfitartónál, és tárgyalásokat folytatnak a rendszer bevezetéséről az egyik legnagyobb magyarországi baromfifeldolgozóval – közölték.

"A megoldásunk lényege az egyszerű használat, a skálázhatóság, az adott baromfitartó gazdaság automatizáltsági szintjétől és telepméretétől függetleníthető technológiai megoldás" – idézi a közlemény a fejlesztési projekt egyik vezetőjét.

A közlemény szerint a rendszer csak Magyarországon potenciálisan négyszáz piaci szereplőt érdekelhet. Az ágazatban a hazai és a nemzetközi piacon egyaránt nagy az igény a precíziós baromfitartást kínáló megoldásokra – írták.

A 2023-as PREGA – Precíziós Gazdálkodás Konferencián Kamerakép-alapú súlybecslés a precíziós baromfitartásban címmel tartott előadást és mutatta be a Birdwatcher baromfifigyelőt Dr. Szabó Sándor:

Indexkép: Shutterstock