Az őstermelők családi gazdasága gazdálkodási formát számtalan mezőgazdasági termelő választja, mivel rengeteg előnnyel jár, melyekből néhány az alább cikkben bemutatásra kerül. A cikk végén megismerhetik a Czifra családi gazdaság működését és bemutatásra kerül az általuk 2022-ben nyert precíziós pályázat eredményessége.

Csapatmunka és közösség

A családi vállalkozásokban a családtagok együtt dolgoznak a munka során, ami erős csapatmunkát és közösséget hoz létre. Ez hozzájárul a családi kötelékek megerősítéséhez és az egész család összetartásához.

Hagyományőrzés

A mezőgazdasági családi vállalkozások gyakran lehetővé teszik a hagyományok és kulturális értékek átörökítését az új generációk számára. A családi vállalkozások hosszú távú perspektívát kínálnak, és a családi örökség fontos részét alkothatják.

Rugalmasság

A családi vállalkozásoknak gyakran nagyobb a rugalmasságuk, amikor a munkaidőt és a munkaterületet illetően. A családtagok könnyebben alkalmazkodhatnak a változó mezőgazdasági időjárási és szezonális körülményekhez.

Lokális kapcsolatok

A mezőgazdasági családi vállalkozásoknak gyakran erős kapcsolataik vannak a helyi közösségekkel és a piacokkal. Ez lehetővé teszi a közvetlen értékesítést, amely növelheti a jövedelmet és csökkentheti a termékek szállítási költségeit.

fenntarthatóság

A családi vállalkozások hosszú távú érdekeltsége a föld iránt és az örökölhető gazdasági értékek iránt gyakran ösztönzi a fenntartható gazdálkodást – fotó: freepik.com

Fenntarthatóság

A családi vállalkozások hosszú távú érdekeltsége a föld iránt és az örökölhető gazdasági értékek iránt gyakran ösztönzi a fenntartható gazdálkodást. A családok személyesen felelősek az általuk művelt területek és erőforrások megőrzéséért.

Gyors döntéshozatal

A családi vállalkozásokban a döntések gyorsabban hozhatók meg, mivel nincs szükség hosszadalmas vállalati bürokráciára vagy külső befolyásra. Ez lehetővé teszi a gyors reagálást a piaci változásokra és váratlan kihívásokra.

Kézügyesség és szakértelem

A családi vállalkozásokban a szakértelmet és a mezőgazdasági kézügyességet generációról generációra lehet továbbadni, ami elősegítheti a hatékony gazdálkodást és a termelékenység növelését.

Stabilitás

A mezőgazdasági tevékenységek hosszú távúak és szezonálisak lehetnek, ami stabilitást biztosít a családi vállalkozásnak és a jövedelemnek.

Önellátás

A családi gazdaságok gyakran részben vagy teljesen önellátók lehetnek, ami csökkentheti a család kiadásait és növelheti az élelmiszer-biztonságot.

gabona

A családi gazdaságok gyakran részben vagy teljesen önellátók lehetnek, ami csökkentheti a család kiadásait és növelheti az élelmiszer-biztonságot – fotó: freepik.com

Czifra-Rácz Gabriella Viktória több éve gazdálkodik őstermelőként és 2008-ban létrehozta saját családi gazdaságát, később pedig őstermelők családi gazdaságát (ŐCSG). 2021-ben pályázati dokumentációt nyújtott be a Magyar Államkincstárhoz, mint Irányító Hatósághoz a Mezőgazdaság digitális átállásához kapcsolódó precíziós fejlesztések című pályázati felhívásra, mely 2022-ben pozitív elbíráslásban részesült.

A pályázat keretein belül sikerült beszereznünk egy JD 62155 traktort és 1 db szántóföldi kultivátort, illetve precíziós szaktanácsadási szolgáltatást vettünk igénybe. A pályázat megvalósítása lehetőséget biztosított számunkra, hogy elinduljunk a precíziós gazdálkodás felé vezető úton és a későbbiekben már teljes mértékben átálljon gazdaságunk a precíziós technológiák alkalmazására. Valamint a precíziós technológia alkalmazásával lehetőségünk nyílt arra, hogy nagymennyiségű adatot egy adattárházban kezelve valós idejű lekérdezéseken keresztül az adott döntési folyamatba visszacsatornázva tudjunk értékelni.

Ezen keresztül a döntések megalapozottsága növekszik és gazdasági szempontból sokkal hatékonyabban tudjuk végrehajtani a termesztés technológiát, ezáltal a fajlagos költségeink csökkennek, a jövedelemtermelő képesség nő. Az adatok feldolgozását, adatbányászatot, illetve kiértékelést automatikus rendszerek felhasználásával szükséges végrehajtani, melyek lehetőséget biztosítanak multifunkciós lekérdezések (dashboardok) létrehozására. Ezeket a feladatokat a pályázatban külső szaktanácsadó szolgáltatótól vettük igénybe.”

Czifra-Rácz Gabriella Viktória