A mai napon került sor a 31. Magyar Innovációs Nagydíj pályázat ünnepélyes díjkiosztójára, melyet a hagyományoknak megfelelően az Országház Felsőházi Termében rendeztek meg.

Az Innováció 2023 című rendezvényen adták át ünnepélyes keretek között a 31. Magyar Innovációs Nagydíjat. A rendezvényen Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket, majd Csák János, kulturális és innovációs miniszter tartott előadást.

A 2022. évi Agrár Innovációs-díjban az AgroVIR Kft. részesült az AgroVIR 4 Connect digitális szolgáltatáscsomagért.

Az AgroVIR 4 Connectet a VP2-4.1.8. 21 Mezőgazdasági digitális átálláshoz kapcsolódó precíziós fejlesztések támogatása című mezőgazdasági termelőket támogató projekt hívta létre. Alapgondolata, hogy az AgroVIR Global rendszerben a szántóföldön történt eseményeket, munkaműveleteket, kijuttatásokat, felhasznált gépi és emberi erőforrások adatait ne manuálisan rögzítsék a rendszerbe, hanem az esemény megtörténetkor azok automatikusan érkezzenek.

A 2022. évi Agrár Innovációs-díjban az AgroVIR Kft. részesült

A 2022. évi Agrár Innovációs-díjban az AgroVIR Kft. részesült – Fotó: Vermes Tibor

A hazai innovátorok kivételes teljesítményének elismerésén túl fontos tudatosítani a társadalomban, hogy alkotó emberek nélkül nincs haladás, versenyképes gazdaság, versenyképes társadalom, vagyis nincs versenyképes jövő – fogalmazott Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31. Magyar Innovációs Nagydíj átadó ünnepségén a Parlamentben.

A tárca sajtóközleményében hozzátette, hogy az Agrárminisztérium kiemelt küldetése, hogy Magyarországon minél több gazdálkodó használja a digitális technológia biztosította lehetőségeket. Különösen a precíziós gazdálkodás nyújtotta technológiákat, vagy olyan döntéstámogató eszközök alkalmazását, amelyek segítik az agrotechnológiai folyamatok fenntartható tervezését.

A 2022. évi Környezetvédelmi Innovációs-díjban a Karsai Holding Zrt. részesült a Karsai gyeprács kifjlesztéséért.

Az ötlettől a karsai gyeprács föccs szerszámának elkészültéig 9 hónap telt el. Ez a gyeprács olyan innovatív műanyag építőipari termék, amely útburkolati alternatívaként használható és így olyan felület hozható létre, amely növeli a talaj teherbíróképességét, így alkalmassá válik tehergépjárművek, kamionok, mezőgazdasági gépek és még kisrepülőgépek útjainak kialakítására. Hatékonyan stabilizálja a talajt, elosztja a terhet, megakadályozza a talajeróziót.


Az ünnepségen díjat adott át többek között Lantos Csaba, energiaügyi miniszter, Farkas Sándor, parlamenti államtitkár, miniszterhelyettes, Fábián Gergely iparpolitikáért és technológiáért felelős államtitkár, Kiss Ádám, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke és Pomázi Gyula, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnöke. A 2022. évi Innovációs Nagydíjban a MEDISO Kft. részesült az ultramagas térerejű PET/MRI termékcsalád kifejlesztéséért.