Az intelligens növényvédelmi permetezőgép pontos gyomirtószer-kijuttatást tesz lehetővé:

  • Megbízható és könnyen kezelhető növényvédelmi permetezőgép az okos gazdálkodáshoz
  • Hatékony gyomirtás az optimális növényvédelem érdekében
  • Pontos gyomirtószer-kijuttatás az EU növényvédőszer-csökkentési céljainak támogatásához

Kezdetben Németországban és Magyarországon lesz kapható

Márciustól megkezdődik a Bosch BASF Smart Farming vállalat „SmartSprayer" elnevezésű okos permetezési megoldásának első sorozatgyártása a Herbert Dammann GmbH-ban.

A Bosch csúcstechnológiás, kamerás érzékelő technológiáját és szoftverét, valamint a xarvio® Digital Farming Solutions fejlett digitális agronómiai döntési motorját egyesítő okos permetezési megoldás beépül a Dammann intelligens növényvédelmi permetezőgépeinek kínálatába. A Dammann első, egyedülálló gyomirtó rendszerrel ellátott, gyakorlati használatra szánt növényvédelmi permetezőgépe – ami kezdetben Németországban és Magyarországon lesz kapható – várhatóan tavasszal kerül a piacra.

A gazdák mostantól egy olyan megbízható szántóföldi permetezőgépet használhatnak, amely optimális védelmet nyújt a növényeknek, ugyanakkor könnyen kezelhető és azonnal használható

– mondta Florian Gwosdz, a Bosch BASF Smart Farming társügyvezetője.


permetező

A Dammann első, egyedülálló gyomirtó rendszerrel ellátott, gyakorlati használatra szánt növényvédelmi permetezőgépe – fotó: BASF

A rendszer ezredmásodpercek alatt megkülönbözteti a haszonnövényeket a gyomnövényektől

Az okos permetezési megoldás valós idejű, automatizált gyomfelismerést és precíziós permetezést kínál mind a preemergens („zöld a barnán"), mind a posztemergens („zöld a zöldön") permetezés során. Ahogy a permetezőgép áthalad a szántóföldön, a rendszer ezredmásodpercek alatt megkülönbözteti a haszonnövényeket a gyomnövényektől, és hajszálpontosan vezérli az egyes permetezőfúvókákat.

Ez biztosítja a gyomirtó szer megfelelő dózisban, és csak a szükséges helyen történő kijuttatását. Emellett a rendszer a xarvio® FIELD MANAGER platformjához való kapcsolódásával olyan hasznosítható betekintést és digitális eszközöket is nyújt a gazdáknak, mint a személyre szabott agronómiai ajánlások, a gyomeloszlás, a kijuttatott mennyiséget feltüntető térképek, az automatikus érzékenységi szintek és a jelentéskészítést támogató, könnyen használható dokumentáció.

Konstantin Kretschun, a Bosch BASF Smart Farming társügyvezetője hozzátette:

Az okos permetezési megoldás bevezetése a németországi és magyarországi gazdálkodók körében: a növényvédőszer-felhasználás optimalizálását célzó fontos eredmény és lépés. Emellett hozzájárul a jövőbeni jogi követelményeknek való megfeleléshez és az EU növényvédőszer-csökkentési céljainak teljesítéséhez is.

permetező

Az okos permetezési megoldás valós idejű, automatizált gyomfelismerést és precíziós permetezést kínál – fotó: BASF

Hatékonyság biztosítása és a fenntartható gazdálkodás támogatása

A Bosch BASF Smart Farming az okos permetezési megoldás technológiájának globális forgalmazásáért és értékesítéséért felelős vegyesvállalat. A különböző helyszíneken, eltérő agronómiai körülmények között végzett szántóföldi kísérletek szerte a világon bebizonyították, hogy az okos permetezési megoldás hatékonyabb gyomirtószer-felhasználást tesz lehetővé anélkül, hogy veszélyeztetné magát a gyomirtást. Ez támogatja a fenntartható gazdálkodást és javítja az erőforrás-hatékonyságot, miközben hozzájárul a környezeti hatások csökkentéséhez is.

A Bosch BASF Smart Farming okos permetezési megoldásának az intelligens szántóföldi permetezőgépeinkbe való beépítésével a jövő optimális gyomkezelését támogató innovatív technológiát kívánunk kínálni a gazdálkodóknak. Gyomirtó szerből csak a szükséges mennyiségben és a lehető legkisebb mértékben kell kijuttatni – ez anyagilag és ökológiailag is kifizetődik. Mindez pedig megerősíti elkötelezettségünket, hogy az innováció élvonalában legyünk az európai mezőgazdaságban

– mondta Nadine Dammann, a Dammann GmbH ügyvezető igazgatója.