A 2024-es PREGA Konferencia és Kiállításon Heicz Péter, a Syngenta Magyarország Kft. Délkelet-Európa agronómiai innovációiért felelős vezetője tartott előadást a precíziós, nagy felbontású talajvizsgálat jelentőségéről. Elmondta, hogy mivel a talaj az alapja a termelésnek, ezért nagyon fontos, hogy megértsük, mi van a talajban, hogy milyen paraméterekkel bír, akár tápanyag, fizikai strukturáltság vagy mikrobiológiai aktivitás tekintetében.

Előadásában egy olyan, a talajállapot feltérképezéséhez szükséges eszközrendszert mutatott be, ami egy rendkívül innovatív technológia Magyarországon és Európában egyaránt.

Az Interra®Scan a világ legnagyobb felbontású talajszkennerére épülő, tápanyag-utánpótlási szaktanácsadást is magába foglaló szolgáltatás. Olyan részletekkel szolgál a talaj tulajdonságairól, amelyekkel hosszútávon jó döntéseket lehet hozni a talaj egészségével és a növények termőképességével kapcsolatban. Három jelentős előnyt kínál: okosabb termesztési körülmények, bizonyított fenntarthatóság és jövőkész innováció.

Az Interra®Scan működése csak 5 lépésből áll:

  • a világ legnagyobb felbontású szkennerével kezdik a talaj vizsgálatát, mérve és feltérképezve a gazdaság talajtulajdonságait (ez hektáronként akár 827 adatpontot is jelenthet)
  • stratégiailag fontos pontokon vesznek talajmintákat 30 centiméteres mélységig
  • elemzik az adatokat
  • testreszabott nagyfelbontású térképeket készítenek tápanyagokra, vetési arányokra
  • a kapott adatok átvihetőek a kompatibilis traktorokba, differenciált kijuttatást lehetővé téve

A célzottabb kijuttatásokkal csökkenthetők a költségek, növelhetők a hozamok, fenntarthatóbbá válik a gazdálkodás.

Az előadásban bemutatásra kerül még a Cropwise Planting szolgáltatás is, melynek segítségével táblára szóló tőszám ajánlást kaphatnak a gazdák. További részletek a videóban.

Még több interjút, tudósítást itt találsz a PREGA 2024 konferenciáról. A PREGA előadásairól készült videók pedig visszanézhetők az Agroinform YouTube csatornáján.